Obchodovanie v Ázii: Nikkei sa drží 15-ročného maxima

Obchodovanie v Ázii sa nieslo v pokojnom duchu. Japonský akciový index Nikkei 225 posilnil o 0,06 % na 18 797 a stále sa drží na 15-ročnom maxime. Nezaháľa ani širší TOPIX, ktorý posilnil o 0,14 % na 1532 bodov, čo je najvyššia hodnota za posledných 7 rokov.

O podporu býkov sa tentokrát postarali silné ekonomické dáta, keďže japonská priemyselná produkcia v januári rástla tempom 4 %. Ekonómovia počítali s nárastom iba o 2,8 %. Zisky japonských akcií ale boli v určitej miere obmedzené, keďže časť investorov sa rozhodla pre výber ziskov.

Čínske akcie ťažili z nádeje na nové stimulačné opatrenia ako aj zo slabšieho jüanu – čínska mena voči doláru oslabila na 6,2699 jüanov, čo je najnižšia hodnota od októbra 2012. Z Pekingu sa okrem toho doniesla správa, že povinné minimálne rezervy pre banky by mohli byť znížené. Viac peňazí v obehu je tak dobrou správou pre tamojší akciový trh. Index CSI 300 uzavrel so ziskom 0,18 %.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre