Dolár narazil na umiernenú guvernérku Yellenovú

Prehlásenie guvernérky Fedu Janet Yellenovej bolo ešte miernejšie, než sme ja alebo trhy čakali. Guvernérka federálnej banky v podstate nechala otázku júnového zvýšenia sadzieb otvorenú, ale viac nepravdepodobnú, pretože prehlásila, že Fed sadzby „prinajmenšom počas najbližších rokovaní nezvýši“.

Tým, že povedala „prinajmenšom“, naznačila, že najskôr by k zvýšeniu mohlo prísť na júnovom zasadaní (tretie po marci a apríli), a to len v prípade výrazne silných údajov.

Vzhľadom k tomu, že Fed by sadzby pravdepodobne radšej zvýšil na rokovaní, ktoré sú sprevádzané tlačovou konferenciou, je pravdepodobnejšie, že k zvýšeniu sadzieb príde až v septembri a vzhľadom k tomu, že trh stavil na obdobie medzi júnom a septembrom, je toto vyjadrenie pomerne umiernené.

Z prejavu guvernérky je tiež pomerne jasné, že Fed pred zvýšením sadzieb najprv zruší slovo „trpezlivý“ a ako náhle toto slovo zmizne, môže ku zvýšeniu prísť kedykoľvek.

Jej poznámky o ekonomike a inflácii neprekvapili. V reakcii na prejav sa ihneď vyrojili starí známi – komoditné doláre, kurz AUD/USD sa vytiahol nad rezistenčnú hranicu 0,7850 a CAD ju nasledoval po včerajšom prejave guvernéra kanadskej centrálnej banky Stephena Poloza.

Pokiaľ ide o reakciu trhu na prejav guvernérky Yellenovej, je ťažké tvrdiť, že toto snáď znamená výrazne novú fázu oslabenia USD, pretože reakcie sa týkali skôr tlaku na tých, ktorí dúfali v ďalšie pokračovanie silného doláru.

Uvidíme, či sa dnes alebo do konca týždňa dočkáme nejakého pokračovania a ako bude vyzerať technická situácia na začiatku budúceho týždňa – pre USA je z hľadiska ekonomických správ dôležitý prvý týždeň v mesiaci. Pokiaľ sa oslabenie doláru predĺži a budúci týždeň sa dočkáme slabších údajov, môže sa stať, že dolárový býčí trh bude ešte nejaký čas trpieť.

Komentár guvernéra Kanadskej centrálnej banky Poloza týkajúce sa nedávneho zníženia sadzieb dramaticky podporil kanadský dolár proti USD, pretože zastavil akékoľvek špekulácie o tom, že nedávne zníženie úrokových sadzieb povedie k ďalšiemu znižovaniu.

Poloz prehlásil, že nedávne zníženie je „poistenie proti riziku poklesu, ktoré nám poskytne čas na zistenie, ako bude ekonomika reagovať.“ V kontextu dolárového oslabenia po prejave guvernérky Yellenovej toto vyhlásenie značne poškodilo býčí trh USD/CAD.

Meny krajín G-10 – súhrn

USD: Býčí trh sklamalo prehlásenie Yellenovej, ktorá necháva otvorenú otázku júnového zvýšenia sadzieb, avšak len za predpokladu skutočne silného radu dobrých údajov medzi dneškom a aprílovým rokovaním (prvým, kde by Fed mohol vypustiť slovo „trpezlivý“). To znamená, že máme k dispozícii len dva cykly dát.

EUR: Znovu späť v zóne EUR/USD a rozhodnutí, či tým alebo oným smerom, je stále v nedohľadne. Ďalším dôležitým bodom je rozpätie 1,1450/1,1500, ktoré zatiaľ zastavilo posledných šesť pokusov o oživenie.

JPY: USD/JPY včera ohlásil medvedí ohňostroj, ale dnes ráno sme sa zobudili a žiadne nasledovanie sa nekoná – sme pekne uprostred rozpätia. Oblasť spustenia poklesu zostáva na 118,00 a i to je neisté vzhľadom k tomu, že by sme sa museli dostať až k 115,50. Pre rast bolo včerajšie maximum prvou rezistenciou.

GBP: Dnes ráno má opäť ambície a klope na dôležitú oblasť rezistencie 1,550+ v GBP/USD. Mark Carney a spol. vo svojom včerajšom prejave mnoho nového nepovedal  – neviem, na čo sa tu čaká, ale GBP podľa mňa vypadá, že prekročila svoje finančné možnosti, pokiaľ sa nenájde nový katalyzátor.

CHF: Ďalšia podpora pre predaj CHF vďaka tomu, že EU „prijala“ grécky list o prisľúbených reformách. Sledujeme oblasť 1,0650 – 1,0810 pre EUR/CHF.

AUD: Skvelý výkon po prejave Yellenovej. Možno si tiež robí nádeje, že Čína ponúkne silný stimul, alebo že výsledky výrobného PMI budú lepšie, ako sa očakávalo.

CAD: Polozove vyhlásenie sprevádzali menší mdloby, avšak rozpätie USD/CAD bolo pomerne stabilné, takže uvidíme, či sa prejaví nejaký pokles USD/CAD. Dôležitá spodná hodnota pre USD/CAD je blízko 1,2365; na druhú stranu zotavenie nad 1,2600 by znamenalo, že býčí trh začne opäť dúfať.

NZD: NZD je silnejší vďaka sprostredkovanému vplyvu umiernenej Yellenovej. Sledujú AUD/NZD, či sa smerom nahor chystá niečo väčšie. Medvedí trh NZD/USD potrebuje pokles späť pod 0,7450, naopak ďalšia dôležitá rezistenčná úroveň je na 0,7600/50.

SEK: Uvidíme, či Riksbank dokáže vystreliť EUR/SEK z rozpätia a vytvoriť nejaký záujem.

NOK: Potenciál k poklesu vzhľadom k tomu, že guvernér Norges Bank Øystein Olsen bude mať prejav a vieme, že je zástancom slabší nórskej koruny.

Autor: John J. Hardy, menový stratég Saxo Bank

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre