Chceš zbohatnúť? Kopíruj týchto 15 vecí, v ktorých bohatí myslia inak

1. Sústredenie na cieľ

Drvivá väčšina bohatých a úspešných ľudí si stanovuje ciele. Nielen letmo v hlave – cieľ si poznačia na papier a upriamia naň celú svoju pozornosť. Práve vďaka takémuto koncentrovaniu na cieľ dokážu z každej situácie vyťažiť maximum.

2. Byť sebec nie je zlé

Ak si sebec, tak si zlý. Takúto domnienku v sebe nosíme už od detstva. Nečudo, tlačili to do nás v škole, hlásia to niektoré knihy či náboženstvo. Bohatí na to majú ale úplne iný pohľad. Vedia, že najprv sa musia postarať sami o seba, až potom sa môžu starať o druhých.

“Najlepšou vecou, ktorú môžete urobiť pre chudobných a utláčaných, je nebyť jedným z nich.” (Randy Gage)

3. Namiesto TV kniha

Typický detský návyk je pustiť si vo voľnom čase televíziu. Štúdie, ktoré skúmali návyky bohatých ale dokázali, že väčšina z nich sú nenásytnými čitateľmi a pred televíziou dajú prednosť knihe. Nejde pritom o žiadnu sci-fi literatúru či beletriu. Siahajú po biografiách slávnych osobností, knihách o sebazdonaľovaní či odbornej literatúre.

Hľadáš dobrý tip na knihu? Pozri:

20 kníh, ktoré odporúča miliardár Charlie Munger

50 najpopulárnejších biznis kníh

7 úspešných ľudí hovorí, ktorá kniha ich najviac inšpirovala

4. Zdravie je bohatstvo

Bohatí ľudia si dávajú veľký pozor na to, aby zostali vo forme. Pravidelne cvičia či meditujú, pretože vedia, že fyzické zdravie = zdravý duch.

5. Koncentrácia na budúcnosť

Čo tam po minulosti. Kým priemerní nariekajú za starými dobrými časmi, bohatí sú pripravení tvoriť svoju budúcnosť. Nikdy neuvidíte bohatého človeka, ako vzlyká a premýšľa nad minulosťou. Svoju energiu totiž sústreďuje do vecí, ktoré zlepšia jeho budúcnosť.

6. Dôraz na akciu

Hovorí sa, že akcia vždy porazí úmysel. Je to tak – rozdiel medzi úspešnými a neúspešnými je v tom, že kým neúspešní o nápadoch iba hovoria, tí úspešní konajú.

7. Nasledujú vášeň

Prečo svoj život plytvať v nudnej práci, ktorá v nás nič neprebúdza? Bohatí vedia, že je dôležité nasledovať svoju vášeň, sny a ísť si za nimi. Veď ako hovorí jeden známy výrok “V živote sa treba pre niečo zapáliť. V krematóriu už bude neskoro.”

8. Myslia vo veľkom

Benjamin Disraeli raz povedal: “Kŕm svoju myseľ veľkými myšlienkami, lebo sa nikdy nedostaneš vyššie, než ako myslíš.” Aj realitný magnát Donald Trump opakuje, že ak chce človek priťahovať veľké veci, musí myslieť vo veľkom.

9. Neboja sa riskovať

Známy výrok „vyššie riziko = vyšší výnos“ platí vo všetkých aspektoch života. Mnoho podnikateľov vám dnes potvrdí, že najlepšou stratégiou v dnešnom svete je riskovať. Priemerní si to neuvedomujú – nie sú ochotní riskovať, miesto toho radšej hľadajú istoty.

10. Reinvestujú

Kým väčšina ľudí sporí na účtoch s nízkym úrokom, bohatí nasporené prostriedky reinvestujú. Hľadajú aktíva, ktoré im prinesú väčšie odmeny. Nenechajú prostriedky len tak ležať na sporiacom účte, snažia sa, aby peniaze pracovali pre nich.

11. V peniazoch nie je nič zlé

Určite to poznáte. Chudobní vnímajú peniaze ako nutné zlo. Hovoria „načo mi bude toľko peňazí, pozri sa na toho, ako sa s peniazmi zmenil.“ Takýmto štýlom myslenia peniaze iba odpudzujú. Naopak, bohatý človek sa nebojí priznať, že s peniazmi sa mu žije lepšie.

12. Čas sú peniaze

Mnoho chudobných ľudí zabúda na dôležitú múdrosť – čas sú peniaze. Ak by na to mysleli, nemrhali by tak nezodpovedne svojim časom a snažili by sa ho premeniť na niečo užitočné. Bohatí vedia, že obchodné stretnutie vybavia za 30-40 minút, a nemusia zbytočne kávičkovať dve hodiny.

13. Problém so sebou nesie príležitosť

Ak človek narazí na krízovú situáciu, môže sa jej vyhnúť, prípadne ju premeniť na príležitosť. Záleží od toho, či sa človek bojí alebo nebojí zlyhania. Hovorí sa, že bohatí radi riešia problémy ostatných, pretože na tom zarobia najmä oni sami. Zoberme si takého Buffetta – počas krízy boli banky a firmy bez peňazí. Miesto toho, aby sa na tento problém pozeral so založenými rukami, korporáciám v čase núdze požičal a po kríze na tom poriadne zarobil.

14. Logický prístup k peniazom

Stredná trieda si zvykne k zarobeným peniazom vytvárať citový vzťah. Naopak, bohatý človek peniazom neprisudzuje žiadnu emocionálnu hodnotu. Peniaze vníma ako prostriedok k dosiahnutiu cieľov a zabezpečenia pohodlia, nič viac nič menej.

15. Rovnováha medzi pracovných a súkromným životom

Kým priemerní volia medzi kariérou a rodinou, bohatí vedia, že môžu mať oboje. Je to tak. Bohatý človek vie, že rovnováha medzi pracovným a súkromným životom je jadrom úspechu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre