10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Paríž dostáva viac času. Európska komisia dnes rozhodla, že na to, aby Francúzsko stlačilo rozpočtový deficit pod 3%, má ďalšie dva roky. Francúzi už premárnili doterajšiu lehotu na stlačenie deficitu, ktorá trvala do roku 2015.

2. A vo Francúzsku ešte zostaneme. Miera nezamestnanosti tu začiatkom roka mierne poklesla – bez práce bolo v januári 3,481 mil. ľudí, čo je o 19 100 ľudí menej ako mesiac predtým. Je to prvý pokles nezamestnaných od augusta 2014.

3. Akcie spoločnosti Hewlett Packard dnes strácajú až 10 %. Dôvodom sú slabé čísla za uplynulý štvrťrok ako aj varovanie pred slabším ziskom – spoločnosť vyhlásila, že silný dolár stlačí zisk na akciu v budúcom kvartáli na 0,09 USD a 0,60 USD za celý fiškálny rok.

4. Americká spoločnosť Apple musí zaplatiť pokutu vo výške 533 miliónov dolárov za neoprávnené použitie patentov spoločnosti Smartflash. Rozhodol o tom súd v Texase. Čítať viac

5. V januári v porovnaní s decembrom minulého roka sa predaje nových domov v USA znížili o 0,2 % na 481 tisíc domov, čo je menší pokles ako očakávali analytici. Tí predpovedali pokles o 2,3 % na 470 tisíc domov.

6. Teraz sa pozrime na spotrebiteľskú dôveru v SR. Ako informoval Štatistický úrad SR, v porovnaní s decembrom 2014 sa indikátor spotrebiteľskej dôvery v januári (-10,4) nezmenil. Priaznivý medzimesačný vývoj očakávanej nezamestnanosti a predpokladanej ekonomickej situácie na Slovensku bol negovaný rastom obáv pri odhadovaných úsporách domácností.

7. Dvaja vrcholoví manažéri bankového obra HSBC, Stuart Gulliver a Douglas Flint, sa dnes pred poslancami britského parlamentu ospravedlnili za „neprijateľné praktiky“ švajčiarskej dcéry, ktorá klientom pomáhala s vyhýbaním sa plateniu daní.

8. Grécky premiér Alexis Tsipras dnes v Aténách vyhlásil, že krajina bezodkladne vykoná potrebné reformy, keďže iba tak Grécko voči partnerom EÚ získa opäť dôveryhodnosť. Najnovšiu dohodu Grécko s medzinárodnými veriteľmi chváli aj kancelárka Merkelová.

9. Vyšetrovanie nemeckej banky Commerzbank pokračovalo aj dnes. Druhú najväčšiu nemeckú banku podozrievajú, že klientom v Luxembursku pomáhala s daňovými únikmi. Robiť tak mala prostredníctvom offshore spoločností v zámorí.

10. Aj napriek rekordne vysokým zásobám ropy v USA sa dnes ropný trh výrazne zelená. Brent získava 2,62 %, WTI 1,73 %. Saudský minister pre ropný priemysel dnes vyhlásil, že dopyt po rope rastie a trhy sú v súčasnosti pokojné.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre