10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Dnes sa do pozornosti investorov opäť dostalo Grécko, ktoré do Bruselu poslalo zoznam navrhovaných reforiem. Tie dnes počas jednohodinovej telekonferencie odklepla euroskupina.

2. A čo na to ďalší medzinárodní veritelia ECB a MMF? „Grécky zoznam reforiem je dostatočným základom pre ďalšie rokovania“. Takto na list reforiem predložený Aténami reagoval Mario Draghi. Podľa šéfky MMF, Chistine Lagardeovej sú niektoré reformy až príliš vágne.

3. Okrem gréckeho zoznamu reforiem dnes investori čakali aj na prejav šéfky Fedu. Janet Yellenová (na snímke) dnes vystúpila v americkom Senáte, kde zopakovala, že Fed sa neponáhľa opustiť politiku nulových sadzieb. Trhom tak neposkytla žiadny nový signál.

4. Nádej na pokračovanie nízkych sadzieb v USA potešil najmä akciové trhy. Nemecký index DAX sa dostal až na 11 228 bodov, v zelenom je aj Wall Street.

5. Podnikateľská klíma vo Francúzsku vo februári stagnovala. Príslušný indikátor zostal na úrovni 94 bodov, čo zaostalo mierne za odhadmi. Ekonómovia počítali s posilnením na 95 bodov.

6. Šéf Bank of England, Mark Carney dnes vyhlásil, že nízka inflácia je dočasná a do dvoch rokov sa opäť vráti k inflačnému cieľu na úrovni 2 %. Pripomeňme, že v januári miera inflácie v Británii oslabila na 0,3 %.

7. Turecká centrálna banka znižuje sadzby. Základná úroková sadzba bola znížená o 0,25 percentuálneho bodu na 7,5 %. Finančné trhy s týmto krokom počítali.

8. Americká sieť s potrebami pre domácich kutilov Home Depot prekonala odhady analytikov. V uplynulom kvartáli zisk posilnil o 36 % na 1,38 miliardy dolárov. Spoločnosť ale varovala, že tohtoročný zárobok môže pribrzdiť silnejší dolár. Akcie Home Depot získavajú viac ako 3 %.

9. Spotrebiteľská dôvera v USA zaostala za odhadmi. Príslušný index inštitútu Conference Board vo februári oslabil o 7,4 bodu na 96,4 bodu. Ekonómovia pritom počítali s poklesom iba na 99,5 bodu.

10. Nový bankový škandál? Počas dnešného dňa sa objavili informácie, že nemeckí úradníci začali vyšetrovať banku Commerzbank z dôvodu podozrenia, že finančná inštitúcia pomáhala klientom s daňovými únikmi na luxemburských účtoch.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre