10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Americká spoločnosť Apple chce investovať 1,7 mld. eur do výstavby dátových centier v Írsku a Dánsku. V rámci toho má byť vytvorených 300 pracovných miest, aj keď väčšinu z toho budú tvoriť miesta vo výstavbe.

2. Izraelská centrálna banka dnes rozhodla o znížení základnej úrokovej sadzby na rekordné minimum 0,1 %. Izraelská mena na tento nečakaný krok zareagovala stratami. Naopak, tamojšie akcie po tomto rozhodnutí vzrástli.

3. Banka HSBC vykázala slabší než očakávaný zisk za minulý rok. Akcie HSBC dnes strácajú 6 %. Čítať viac

4. Pod tlakom sú dnes aj akcie najväčšej nemeckej banky Deutsche Bank. Ako hlási denník WSJ, americkej dcére Deutsche Bank hrozí zlyhanie v záťažových testoch. Testami by nemala prejsť ani americká pobočka španielskeho obra Banco Santader.

5. Ako informuje agentúra Bloomberg, dánska vláda odmieta špekulácie, že by v krajine mala byť zavedená kontrola kapitálu. “Vláda nemá žiadne plány na obmedzenie pohybu kapitálu”, uviedol hovorca ministra hospodárstva.

6. Boeing sell. Banka Goldman Sachs zhoršila hodnotenie akcií amerického výrobcu lietadiel z neutral na „predaj“.

7. Vo  farmaceutickom priemysle sa zrodil ďalší miliardový obchod. Kanadská spoločnosť Valeant kupuje amerického konkurenta Salix za 14,5 mld. dolárov (aj so započítaním dlhov). Akvizícia by mala byť dokončená v druhom kvartáli 2015.

8. Americké predaje existujúcich domov v januári poklesli o 4,9 % na 4,82 mil. domov. Ekonómovia očakávali pokles iba o 1,8 % na 4,95 milióna.

9. Cena ropy dnes výrazne klesá, za čo môže silná ponuka – obchodníci poukazujú na rekordné americké zásoby ropy. Cena Brent stráca 1,42 % na 59,22 USD, WTI lacnie o 3 % na 49,21 USD.

10. Podnikateľská dôvera v Nemecku na 7-mesačnom maxime. Príslušný index podnikateľského sentimentu IFO vo februári posilnil zo 106,7 b. na 106,8 bodu, čo je už štvrtý po sebe idúci nárast.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre