Vraj za peniaze si šťastie nekúpiš? Omyl

Určite ste už niekedy počuli “za peniaze si šťastie nekúpiš”. Možno od rodičov, v škole, prípadne od niekoho z vášho okolia. Otázkou je: Je to pravda?

Podľa 5-ročnej štúdie publikovanej na richhabits.net, ktorá sa zaoberá každodennými návykmi bohatých a chudobných ľudí, je toto tvrdenie doslova mýtus.

Prečo?

  • Ako zo štúdie vyplýva, 82 % bohatých ľudí (sledovaných bolo 233 ľudí) sa cítilo šťastne, zatiaľ čo 98 % chudobných ľudí bolo nešťastných (sledovaných 128 chudobných osôb)
  • 0 % z bohatých bolo nešťastných kvôli financiám, zatiaľ čo 98 % chudobných sa finančne trápi
  • 87 % bohatých bolo v manželstve šťastných, zatiaľ čo 53 % chudobných uviedlo, že v manželstve šťastní nie sú
  • 93 % bohatých bolo šťastných, keďže boli spokojní s tým, čo počas života urobili. Naopak, 85 % chudobných bolo v tomto smere nespokojných

Ako píše Tom Corley, autor richhabits.net, finančné problémy majú na naše životy dominový efekt. To znamená, že časom vytvárajú pocity nešťastia, rodinný stres a škrípanie v manželstve. A takto to pokračuje ďalej, keďže so stresom prichádzajú zdravotné problémy.

Naopak, ak je človek bohatý, zažíva pocity šťastia. Bohatí nepoznajú stres spojený s finančnými problémami, keďže žiadne takéto problémy nemajú. Okrem toho, tým, že majú dostatok peňazí, si môžu dovoliť svojim deťom zaplatiť vzdelanie, takže sa netrápia ani v tejto oblasti.

Ako píše Corley, bohatstvo človeku prinesie šťastie v mnohých oblastiach života, takže ak niekto tvrdí, že za peniaze si šťastie nekúpiš, mýli sa.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre