Stále tomu niečo chýba. Fed sa k vyšším sadzbám neponáhľa

Ako vyplýva zo včera zverejnenej zápisnice zo zasadnutia FEDu, je nepravdepodobné, že dôjde k skorému zvyšovaniu sadzieb v USA.

Z protokolu vyplýva, že centrálni bankári si robia starosť o infláciu, ktorá je slabšia než sa očakávalo. Okrem toho sa centrálna banka obáva, že súčasný rast americkej ekonomiky môže byť krehký a zvýšenie sadzieb by mohlo ohroziť vývoj ekonomiky.

Rast miezd v USA zostáva slabý, oslabili aj inflačné očakávania investorov. Toto všetko dáva centrálnej banke ďalší priestor na to, aby sadzby na nulovej úrovni udržala ešte nejakú dobu.

Sadzby na nule sú v USA od konca roka 2008, čoho cieľom je stimulovať výdavky spotrebiteľov či investície firiem. Akonáhle bude americká centrálna banka presvedčená, že hospodárska expanzia je dostatočne silná, začne sadzby dvíhať nahor.

Ekonomické pozadie zostáva zmiešané. Kým trh práce vykazuje zjavné zlepšenie, problémom zostáva slabý rast miezd a vývoj spotrebiteľských cien. Pod oslabenú infláciu sa v posledných mesiacoch postarala nízka cena ropy, ktorá nepriamo vplýva aj na ceny iných produktov obsiahnutých v spotrebiteľskom koši.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre