„Nein“

Grécka žiadosť o predlženie úverového programu o 6 mesiacov dnes dostala oficiálnu podobu. Atény poslali list šéfovi euroskupiny (zoskupenie ministrov financií eurozóny) Jeroenovi Dijsselbloemovi, na ktorý Európa reaguje rôznorodo.

Obzvlášť odmietavý postoj voči novej gréckej žiadosti má Nemecko. „List z Atén nie je návrh, ktorý vedie k podstatnému riešeniu“, reagoval na grécky list Martin Jäger, hovorca nemeckého ministerstva financií. Ako dodal, list nespĺňa kritéria, na ktorých sa euroskupina dohodla na pondelkovom stretnutí.

Inak sa na vec pozerá Jean-Claude Juncker, šéf Európskej komisie. Podľa neho by krok Atén mohol otvoriť cestu pre rozumný kompromis. Juncker ale upozornil, že kompletné posúdenie žiadosti je na euroskupine. Ministri financií sa budú celou vecou zaoberať na zajtrajšom stretnutí, pričom netreba pripomínať, že času je naozaj málo.

Už koncom tohto mesiaca Grékom vyprší súčasný úverový program, takže na nájdenie spoločného kompromisu zostáva len niekoľko dní.

Na nemecké „Nein“ ihneď zareagovali aj finančné trhy. Nemecký index DAX 30 oslabil o 0,20 %, aténska burza skĺzla nadol o 1,2 % a euro voči doláru stráca 0,22 % na 1,1375 dolára.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre