10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Zlato so striebrom dnes nemajú najlepší deň. Oba drahé kovy sú v dnešnom obchodovaní silno vypredávané – striebro lacnie o viac ako 5 %, cena zlata poklesla o 2% na 1206 dolárov za uncu. Ako hlási agentúra Bloomberg, dôvodom sú obavy, že čínsky dopyt po zlate bude klesať. V priebehu čínskeho Lunárneho roka (19. februára) sa počíta so slabšími nákupmi drahých kovov.

2. Rokovania medzi Gréckom a euroskupinou nepriniesli žiadnu dohodu. Grécko totiž odmietlo prijať návrh na predlženie súčasného záchranného programu.

3. Bezvýsledné rokovanie medzi euroskupinou a Gréckom prinieslo na trhy nervozitu. Vyplašení investori začali vypredávať grécke dlhopisy – výnosnosť 3-ročného gréckeho dlhopisu vyskočila nahor o 75 bázických bodov na 18,03 %. Pod tlak sa dostalo aj euro, neskôr ale straty zmazalo.

4. Britská miera inflácie v januári oslabila na rekordné dno, keď medziročný rast cien oslabil z decembrových 0,5 % na 0,3 %. Analytici počítali s infláciou 0,4 %.

5. Vo februári došlo k ochladeniu podnikateľskej nálady v regióne New York. Príslušný index Empire State totiž oslabil o 9,95 bodu na 7,78 bodu. Analytici počítali s oslabením na 8 bodov.

6. Dôležitý ekonomický ukazovateľ ZEW, ktorý sleduje ekonomický sentiment v Nemecku,v januári posilnil o 4,6 bodu na 53 bodov. Ide o najvyššiu hodnotu za posledný rok, aj keď analytici počítali s výraznejším nárastom na 55 bodov.

7. Ceny čínskych domov pokračujú v poklese už deviaty mesiac za sebou. Priemerná cena domov v 70 metropolách v januári poklesla o 0,4 %. Na ročnej báze došlo k poklesu o 5,1 %.

8. Európsky automobilový trh pokračoval v raste aj v januári. Pozitívne sa pod to podpísal najmä dvojciferný nárast predajov vozidiel v Taliansku a Španielsku. Predaje nových automobilov v EÚ v januári posilnili o 6,7 %.

9. V Ázii zasadali centrálne banky. Kým Bank of Korea ponechala kľúčovú sadzbu bezo zmeny na rekordnom minime 2 %, centrálna banka Indonézie sadzby znížila o 25 bázických bodov na 7,5 %.

10. Zdá sa, že krehké prímere na východe Ukrajiny pretrváva. Ruský rubeľ v nadväznosti na to posilnil až o 1,5 % na 62,26 rubľov za dolár. Ruská mena tiež ťaží z rastúcich cien ropy.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre