Rozhodovať sa o investíciách podľa mesačnej správy podielového fondu je v dnešnej dobe archaizmus

Aké otázky by si mal klásť začínajúci investor? Je podielový fond skutočnou investíciou? Aké nástroje sú vhodné pre začínajúcich investorov? Na tieto a podobné otázky odpovedá Pavel Drahotský, riaditeľ Saxo Bank pre Českú republiku, Slovensko a Maďarsko.

  • Aké zloženie by podľa vás dnes malo ideálne investičné portfólio začínajúceho investora?

Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Investor musí najprv charakterizovať svoj investičný profil, teda definovať jeho schopnosti uniesť riziko a zároveň ziskové ambície. Je dôležité uvedomiť si, či investor len experimentuje, povedzme s desiatimi percentami majetku, alebo na trhy dáva všetky peniaze, ktoré má.

Ten, kto neunesie prepad v rozmedzí pár percent, by sa nemal pozerať po aktívach ako komodity, akcie či forex. U tých to totiž môže byť ich denný pohyb. Pre takého investora budú zaujímavé nástroje s pevne stanoveným výnosom ako napríklad pokladničné poukážky.

Ak si ale niekto povie: do dvoch rokov som schopný ustáť stratu 40 percent, pretože z dlhodobého hľadiska očakávam ročné zhodnotenie desať percent, pre takého investora sú možnosti oveľa širšie. Je to dlhodobý investor, ktorý vie, že v ekonomickom cykle sa striedajú pády i vrcholy.

Ak však niekto očakáva 40 percentné zhodnotenie ale nie je ochotný tolerovať viac ako päť percentnú stratu, to je žiaľ štatisticky nemožné. Krátkodobo to môže vyjsť, ale dlhodobo je to neudržateľné.

  • Podľa čoho by sa mali investori rozhodovať?

V prvom rade treba vedieť, kto je môj obchodný partner – teda u koho mám uložené peniaze a kto mi ich spravuje. Mám ich v banke, ktorá je pri investíciách limitovaná svojou nepružnosťou, alebo u obchodníka, ktorí vie promptne reagovať? Ak u obchodníka, stačí mi broker, ktorý nenesie za vklady žiadnu právnu zodpovednosť, alebo hľadám niekoho, kto podlieha ochrane vkladov? Moje osobné odporúčanie pre všetkých začínajúcich klientov je, že v prvom rade by sa mali zaujímať o bezpečnosť svojich peňazí.

Ohľadom rozloženia investícií platí pravidlo, že v portfóliu by malo byť minimálne päť nástrojov. Ak by sa teda stalo, že dlhopisu, do ktorého som investoval 20 percent majetku, sa nedarí, stále je šanca, že zvyšné aktíva výnos potiahnu a tento pokles vymažú. V pozícií začínajúceho investora by sa vopred nezameriaval príliš na to, aký veľký výnos očakávam, ale primárne by som si strážil stranu rizika.

  • V poslednej dobe rastie popularita podielových fondov. Bankoví klienti ich objavujú ako alternatívu k dnes nič neprinášajúcim termínovaným vkladom. Dá sa to nazvať investíciou?

Voči podielovým fondom mám dve výhrady. Prvou sú vysoké vstupné poplatky a poplatky za správu a druhou sú obmedzené možnosti riadenia investícií.

Poplatky rádovo v hodnote niekoľkých percent vám odkroja značnú časť potenciálneho výnosu. Pri podielových fondoch navyše nemáte reálnu možnosť reagovať pri zmene trhu. Môžete reagovať len spätne na základe mesačnej správy o činnosti fondu a nie na základe aktuálnych pohybov.  Nemáte možnosť z obchodu vystúpiť, alebo naopak prikupovať. V dnešnej dobe on-line obchodovania to považujem za archaizmus.

Lepšou alternatívou pre tento typ investorov sú podľa mňa ETF fondy. Tie rovnako obsiahnu veľkú časť trhu, no nie sú aktívne manažérsky riadené, takže poplatky sú pri nich oveľa nižšie. Kopírujú v podstate indexy. Zriaďovacie náklady sú v desatinách percent a okrem toho sa kupujú a predávajú on line za živú cenu.

  • To sú však nástroje pre opatrných investorov s obmedzeným výnosom. Čo tí, ktorí chcú viac?

Pre začínajúcich investorov, ktorí chcú viac, existujú nástroje, kde je možné obmedziť maximálnu stratu. Ak ste napríklad ochotný riskovať 50 alebo 100 eur, nie viac, odporúčam nakupovať európske opcie.

V čom je ich kúzlo? Ak nie ste ochotný sa venovať tradingu každý deň, ale povedzme raz za mesiac si môžete urobiť analýzu trhu, sú opcie pre vás tým pravým nástrojom. Predpokladáte napríklad rast  akciového indexu. Opcie vám dávajú možnosť ťažiť z budúcej hodnoty indexu. Dnes teda odhadujete, akú hodnotu bude mať index o mesiac. Od protistrany na trhu si kúpite právo kúpiť alebo predať index za túto budúcu hodnotu.

V priebehu mesiaca teda vôbec nemusíte sledovať, ako sa index vyvíjal. Nie ste stresovaný tým, čo sa deje na trhu. Až v stanovený deň si porovnávate skutočnú hodnotu s vami predpokladanou a rozhodnete sa, či právo, ktoré ste si kúpeli opciou, uplatníte alebo nie, väčšinou sa tak deje automaticky. Pri opcií teda špekulujete na to, že trh ocenil dané aktívum zle a jeho cena sa bude vyvíjať tak, ako sa domnievate vy. Výnos pri takýchto obchodoch je neobmedzený, možná maximálna strata sa rovná cene opcie a riadenie rizika je tak oveľa bezpečnejšie.

  • Ako hodnotíte súčasný trh komodít? Poskytuje zaujímavé investičné príležitosti?

Komodity môžu do určitej miery i naďalej plniť úlohu bezpečného aktíva. No ohrozuje ich kurz dolára, v ktorom takmer všetky relevantné komoditné obchody prebiehajú. Americký dolár posilnil za rok už o 20 percent. Čo sa stane, keď skôr či neskôr pôjde dolár zas nadol?

To zásadne mení model rizika a zhodnotenia na komoditách. Dnes môžete zaujať nejakú investičnú stratégiu, no keď dôjde k tomu, že dolár začne padať, tak to zásadne ovplyvní vás budúci výnos. Toto riziko existuje pri všetkých aktívach ocenených v inej než domácej mene.

  • Akú stratégiu používate pri obchodoch dnes vy?

Vzhľadom k veľmi turbulentnému makro prostrediu je mojou stratégiou dnes držať väčšinu portfólia vo veľmi likvidných aktívach a na trh vstupovať len veľmi krátkodobo. Snažím sa teda využívať príležitosti, ktoré trvajú len pár hodín, alebo dní. Potom z obchodu vystúpim a čakám na ďalšiu príležitosť v bezpečí bankového účtu.

Autor: Peter Apolen

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre