Dolárový býčí trh je stále nervóznejší

Piatkové zotavenie dolára a očakávané zvýšenie sadzieb sľubuje býčí trh

  • AUD, NZD a CAD stlačili späť na dôležitú rezistentnú úroveň proti US doláru
  • USD sa musí ukázať v plnej sile, aby zabránil ďalšej konsolidácii

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a Barack Obama sa včera stretli vo Washingtone a americký prezident súhlasil s tým, že odloží rozhodnutie o dodaní obranných zbraní na Ukrajinu aspoň do doby, než sa zástupcovia Nemecka, Francúzska, Ukrajiny a Ruska pokúsia na zajtrajšom rokovaní v Minsku dojednať prímerie.

Grécke trojročné dlhopisy včera uzavreli obchodovanie na vysokej úrovni – nad 21 percentami, a to vzhľadom na to, že grécka vláda zatiaľ neprejavila chuť ustúpiť zo svojho sľubu z minulého týždňa o ukončení úsporného záchranného programu. Vo svojom prejave to opätovne potvrdil grécky premiér Alexis Tspiras. Európske periférne spready boli vo pondelkovom rozruchu mierne širšie, avšak stále relatívne pokojné z pohľadu rizika nákazy.

Piatkové zotavenie amerického dolára vyzeralo najprv veľmi pôsobivo, najmä vzhľadom k silnej fundamentálnej podpore zo strany futures federálnych fondov naznačujúcich ďaleko vyššie očakávania rastu sadzieb.  Včerajší výpadok v rastovom trende ale predstavuje jasný dôvod vyčkať. Dolár sa musí okamžite vrátiť na trasu a ukázať silu. Inak budeme čeliť jeho ešte výraznejšej konsolidácií.

Najproblémovejšie párovanie predstavujú komoditné doláre, ktoré klesli na dôležitú rezistenčnú úroveň. Vidím páry na 0,7850/75 pre AUDUSD, ďalej 1,2400 pre USDCAD a 0,7450 pre NZDUSD.

Novozélandská Rezervná banka predstavila nové pravidlá obmedzujúce pôžičky na nehnuteľností. Snaží sa zároveň presadiť obozretný makropogram, ktorý by mal, ako dúfa, zafungovať na pozadí prudko padajúce inflácie.

Graf: USDJPY. Stále čakáme na opätovné posiľnovanie páru USDJPY po piatkových dobrých číslach o americkej zamestnanosti. Zameriavame sa na úroveň rezistencie 121,85 alebo prípade 125. Pád pod 118 by ale utlmil nádeje býčích investorov.

Meny krajín G10 – súhrn:

USD: Kde je pokračovanie? Je znepokojujúce, že sme zatiaľ stále nevideli, že by dolár pokračoval v piatkovom ťažení, a to aj napriek značnej podporu Fedu a jeho očakávaniam rastu sadzieb. Ak dolár napriek tomu opäť neposilní, mohli by sme byť svedkami prudkej korekcie, pretože už aj trpezlivejší účastníci býčieho trhu začínajú pociťovať tlak.

EUR: Je ťažké predpovedať, ako sa vyvinie situácia s Gréckom, takže uprednostňujeme  očakávanie poklesu, no obchody nad 1,1350/75 by do istej miery spochybnili medvedí pohľad. Zóna 1,1250 / 75  EURUSD  je jasnou prekážkou pre smerovanie do nižších úrovní – okolo 1,1100.

JPY: Tak stalo sa niečo v piatok alebo nie? To je otázka, ktorú si kladieme, keď sa zamýšľame nad tým, ako sa môže predávať pár USDJPY, potom ako americké sadzby od piatku prudko vzrástli. To je dôležitý indikátor a rezistentná úroveň 119,25 je dôležitá pre udržanie úrokov hore. Neprekročiteľná hranica je 118,00.

GBP: Sledujem správu o výrobe vo Veľkej Británii, ktorá naznačí, či si GBP udrží navrch nad eurom, alebo nie. 1,5200 predstavuje dôležitú podporu pre GBPUSD a 0,7400 je veľká podpora pre EURGBP.

CHF: EURCHF včera prepadol skrz oblasť 1,0450/75, ale ďalší významný pokles nenasledoval. Naopak frank je pod tlakom na rast pre napätú situáciu ohľadom Grécka.

AUD: Neviem, čo vlastne AUDUSD robí na tejto úrovni – je potrebné odpredávať až k úrovni 0,7750 a zamerať sa na pokles.

CAD: Musí posilniť a vyhnúť sa oblasti okolo 1,2400, ak sa máme zamerať na vyššie úrovne a prípadné otestovanie hranice 1,3000.

NZD: Aj naďalej sa tlačí nahor proti USD, s jasným cieľom 0,7450, potom čo túto hranicu otestoval už najmenej trikrát. Prípadné posilnenie môže rýchlo skončiť nad 0,7600/25. Pokiaľ ide o AUDNZD, zostáva pozornosť na tom, či padne 1,0500.

SEK: Počkáme si, čo nám vo štvrtok povie Riksbank. Po včerajšom obrate okolo 9,50 je stav skôr medvedí.

NOK: Maličký pokles v rozsahu, pretože energia došla – sledujem dnešné informácie o rope a CPI. Stále ale na týchto úrovniach hrozí skôr riziko rastu než poklesu. Neprekročiteľná hranica poklesu pre 200 denný pohyblivý priemer je okolo 8,45.

Autor: John Hardy, menový stratég Saxo Bank

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre