Štrajk v rafinérii a klesajúci vývoz z Líbye zatlačili na rast cien ropy

  • Ropa WTI aj Brent posilňovali už tretí deň
  • Zásoby ropy porastú aj naďalej, tvrdí Bloomberg
  • Ropa Brent posilňuje vďaka zhoršeniu situácie v Líbyi

WTI ropa (CLH5: $ 51,2 +3,2%) a Brent (LCOH5: $ 56,7 +3,6%) už tretí deň posilňovali vďaka štrajku v amerických rafinériách a vďaka poklesu líbyjského exportu. Možnosť zníženia zásob pohonných hmôt viedla k silnému zhodnoteniu benzínu a vykurovacích olejov, ktoré tak podporili surovú ropu.

Investori, ktorí sa obávali, že zmeškajú rast cien, sa postavili do radu na energetické akcie a ETF. Pri pohľade na ceny futures za posledných pár dní sa zdá, že vzniknutý pozitívny impulz by mohol ešte v najbližšej dobe vydržať.

V tejto chvíli sú dvoma impulzmi ropa Brent a vykurovací olej ICE. Cena Brent vzrástla oproti WTI o 5,6 dolárov za barel. A to nielen kvôli predpokladu, že znížený dopyt rafinérií vzhľadom ku štrajkom ďalej zvýši americké zásoby surovej ropy.

Podporu pre Brent poskytuje aj zhoršujúca sa situácia v Líbyi, ktorej vývoz klesol na najnižšiu úroveň za posledných šesť mesiacov. V stredu bude zverejnená inventárna správa za celý týždeň pred prepuknutím štrajkov.

U zásob surovej ropy sa tak či tak predpokladá rast o 4,5 milióna barelov (podľa Bloomberg) a súčasne sa predpokladá slabý pokles u benzínu a destilátov. Podľa prehľadu pohybov surovej ropy v Cushing sa odhaduje, že zásoby vzrástli v minulom týždni o viac než dva milióny barelov na ročné maximum.

Po viac ako 200 dňoch poklesu sme tak teraz videli, ako ropa Brent a po nej aj ropa WTI opäť získali pozitívny smer. Fundamentálne ukazovatele však v tejto fáze nepredpokladajú väčšie zotavenie. Dôvodom je očakávanie, že zahltenie celosvetového dopytu by mohlo v najbližších mesiacoch ešte vzrásť. Rastúce ceny surovej ropy umožnia mnohým výrobcom bridlicovej nafty naštartovať forwardový hedging na plusovej úrovni a tým udržať i úroveň produkcie.

Jedna vec sú fundamentálne ukazovatele, druhá je súčasný smer, ktorý vyťahuje z trhu krátke pozície. Ďalšie tri úrovne, na ktoré je potrebné sa zamerať z hľadiska rastu cien, sú dve hladiny retracement (spätný pohyb) na úrovni 51,28 (už dosiahnuté) a 53,10. Nasleduje úroveň rezistencie rastového trendu 55 USD.

Autor: Ole Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre