Tvrdé pristátie. Pozrite sa, o koľko má klesnúť ruská ekonomika

Už tento týždeň podpredseda parlamentu Igor Šuvalov upozornil, že vláda čoskoro zverejní trpkú prognózu. Vicepremiér netajil, že ruská ekonomika zrejme zaznamená horší než očakávaný rok.

Pochmúrne očakávania svojim odhadom potvrdil ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev. Podľa neho sa ruská ekonomika tento rok prepadne o 3 %, čo bude odrazom klesajúcich cien ropy a sankcií prijatých západnými krajinami. Uljukajev odhaduje, že odliv kapitál z Ruska tento rok dosiahne 115 miliárd dolárov.

Moskva už niekoľkokrát varovala, že tento rok ruská ekonomiky skĺzne do recesie. Vplýva na to mnoho faktorov, od klesajúcich cien ropy, slabého rubľa až po odliv kapitálu. Pokles HDP bude pre Rusko prvým od krízového roku 2009.

Vláda už predstavila sériu opatrení, ktorých cieľom je pomôcť chorľavej ekonomike postaviť sa opäť na nohy. Záchranný program dosahuje hodnotu 2,34 bilióna rubľov a zahŕňa opatrenia ako financovanie bánk, zvýšenie výdavkov na dôchodky či financovanie programov v nezamestnanosti.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre