10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. McDonald´s mení šéfa. Fastfoodový obor informoval, že súčasného generálneho riaditeľa Dona Thompsona vymení Steve Easterbrook. Nový šéf má medzinárodnému reťazcu pomôcť vyjsť z krízy.

2. Silné korporátne výsledky dnes hnali európske akcie nahor. O umiernenie vývoja sa ale naďalej stará politická situácia v Grécku. Nemecký akciový index DAX 30 nakoniec zakončil so ziskom 0,25 % na 10 737 bodov.

3. Počet nezamestnaných v Nemecku v januári vzrástol o 268 tisíc na 3,032 milióna. Miera nezamestnanosti vzrástla o 0,6  percentuálneho bodu na 7 %. Štatistický úrad to označil za sezónne výkyvy.

4. Výsledková sezóna je v plnom prúde. Čínsky internetový obor Alibaba ohlásil výrazný nárast tržieb, avšak v dôsledku vyšších nákladov jeho zisk oslabil o 28 % na 964 mil. dolárov. Akcie Alibaba (BABA) aktuálne strácajú viac ako 8 %.

5. Apple dobieha Samsung. Ako vyplýva z údajov firmy Strategy Analytics, v poslednom kvartáli 2014 mal Apple na trhu smartfónov 19,6 %-ný podiel a Samsung 20,01 %.Ešte minulý rok mal Samsung náskok o 11 percentuálnych bodov (viď tabuľku nižšie).

6. Šéf zoskupenia ministrov financií eurozóny,  Jeroen Dijsselbloem vyhlásil, že v piatok sa v Aténách začnú rokovania o gréckom dlhu. Rokovania budú zamerané na komplexné a trvalé riešenie gréckeho dlhu.

7. Samsung s nižším ziskom. Čistý zisk spoločnosti v uplynulom roku 2014 poklesol o 27 % na 23,4 bilióna wonov (21,3 mld. USD). Tržby z predaja mobilných zariadení medziročne oslabili o 21 %.

8. Ruský plynárenský obor Gazprom avizoval, že jeho kvartálny zisk oslabil o 61 % na 105,7 miliardy rubľov. Môže za to pokles cien energií a taktiež pozastavenie dodávok plynu na Ukrajinu.

9. Čísla za uplynulé tri mesiace zverejnil aj Facebook a Nokia. Čítať viac

10. Ako dnes informoval Štatistický úrad SR, v porovnaní s decembrom 2014 sa indikátor spotrebiteľskej dôvery v januári (-10,4) nezmenil. Priaznivý medzimesačný vývoj očakávanej nezamestnanosti a predpokladanej ekonomickej situácie na Slovensku bol negovaný rastom obáv pri odhadovaných úsporách domácností. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka bol kompozitný ukazovateľ o 3,1 bodu vyšší a prevyšoval i dlhodobý priemer.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre