Ubolení Gréci majú úspor dosť. Vo voľbách to dajú jasne najavo

Už zajtra sa v Grécku uskutočnia predčasné parlamentné voľby, ktoré si väčšina Grékov nebude chcieť nechať ujsť. Bude to pre nich jedinečná možnosť, ako dať jasne najavo svoj nesúhlas s trpkými reformami súčasnej vlády.

Aj preto v prieskumoch verejnej mienky bez zaváhania vedie SYRIZA, celoeurópsky známa svojim anti-úsporným postojom. Potvrdil to aj posledný prieskum, v ktorom SYRIZA nad súčasnou vládnou stratou Nová demokracia vedie o 6 percentuálnych bodov.

Alexis Tsipras, 40-ročný charizmatický líder Syrizi voličom sľúbil, že prehodnotí úsporný program nadiktovaní Trojkou (EÚ, ECB a MMF). Aj keď sa tento sľub nemusí podariť splniť, unavení Gréci zrejme dajú Tsiprasovi šancu a vyjadria svoj odmietavý postoj k štipľavým reformám.

Na druhej strane máme súčasného premiéra Antonisa Samarasa a jeho stranu Nová Demokracia, ktorej volebný imidž je viac než nápadný. Prezentuje sa ako najzodpovednejšia politická strana, ktorá dá veci do poriadku. Na pozadí toho voličov „straší“, že Tsiprasova Syriza sa postará o odchod Grékov z eurozóny.

Nemožno však prehliadať názor Berlína a Bruselu – nemecká kancelárska Merkelová sa už nechala viackrát počuť, že nepripustí odchod Grécka z eurozóny. Rovnaký názor prevláda aj vo vnútri samotného Grécka, kde je väčšina obyvateľov za zotrvanie v eurozóne.

Nejde tu ani o Grexit, ale skôr o dosiahnutie miernejšej dohody s medzinárodnými veriteľmi. Na druhej strane musia Gréci pochopiť, že krajina musí prijať zodpovednosť za vysoké dlhy a následné oddlženie.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre