Trhy vo vyčkávacom režime. Čo prinesie ECB?

Finančné trhy sú napäté – už o niekoľko minút sa dozvieme, či Európska centrálna banka (ECB) prikročí k multimiliardovým nákupom dlhopisov, o ktorých sa v posledných týždňoch často hovorilo.

Akciový index DAX 30 mierne oslabuje o 0,11 %  a nachádza sa tesne pod hodnotou 10 300 bodov.

Odborníci uvádzajú, že kvantitatívne uvoľňovanie (QE) je pre ECB posledným nástrojom, ako poraziť hospodársku slabosť eurozóny a zastaviť pokles cien. Očakávania sú obrovské – finančné trhy stavili na to, že Mario Draghi siahne po QE. Dôkazom sú európske akcie, ktoré dosahujú rekordné maximá aj napriek tomu, že rast globálnej ekonomiky spomaľuje.

Postrehnúť sme mohli aj pokles výnosnosti dlhopisov či masívne straty eura. To všetko signalizuje, že špekulanti počítajú so zásahom centrálnej banky. Včera sa dokonca objavili informácie, že ECB chce do ekonomiky každý mesiac naliať 50 miliárd eur.

Trhy si už prestali klásť otázku, či ECB podnikne masívne nákupy dlhových cenných papierov, ale v akom rozsahu bude toto opatrenie prijaté? Analytici počítajú so stimulačným programom v objeme 500 mld. eur, akékoľvek menšie číslo by bolo pre trhy sklamaním.

Netreba ale zabúdať, že ak Mario Draghi trhy sklame, nastane masívna korekcia a kontrolu prevezmú medvedí investori.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre