10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Internetový obor Google spája sily s firmou SpaceX, za ktorou stojí miliardár Elon Musk. Web theinformation.com uvádza, že Google chce do firmy prevádzkujúcej komerčné kozmické lety vo veľkom investovať. Výška investícia ako aj ďalšie podmienky spoločnosti taja.

2. Hospodárstvo Číny rastie najpomalšie od roku 1990. V uplynulom roku najväčšia ekonomika Ázie rástla tempom 7,4 %, čo je ešte menej ako oficiálny cieľ Pekingu na úrovni 7,5 %.

3. Medzinárodný menový fond (MMF) zhoršuje svoju prognózu rastu svetovej ekonomiky. V tomto roku by globálne hospodárstvo malo rásť tempom 3,5 %, pričom doteraz MMF počítal s rastom 3,8 %. Prognóza rastu pre rok 2016 bola znížená na 3,7 %.

4. Dôvera nemeckých investorov rastie tretí mesiac za sebou. Index ZEW v januári posilnil z predošlých 39,4 b. na 48,4 bodu. Podľa inštitútu sentiment ťaží z klesajúcich cien ropy a slabého eura.

5. Bankový gigant Morgan Stanley v uplynulom kvartáli zarobil 903 mil. dolárov, pričom rok predtým to bolo iba 336 mil. USD. Môže za to pokles nákladov na súdne spory. Zisk na akciu vo výške 40 centov zaostal za odhadmi, keďže analytici očakávali zisk 47 centov/akciu.

6. Turecká centrálna banka znižuje sadzby, prvýkrát za posledných 6 mesiacov. Výbor pre menovú politiku rozhodol o znížení hlavnej refinančnej sadzby z 8,25 % na7,75 %

7. Spoločnosť Twitter kupuje indickú firmu ZipDial. Indický startup poskytuje mobilnú platformu, ktorá užívateľom umožňuje prístup k obsahu cez rôzne siete a rozhrania, či už hlasový hovor alebo SMS. ZipDial je riešením pre rozvíjajúce sa krajiny, pre ktoré je mobilný internet finančne nedostupný.

8. Americká spoločnosť Johnson & Johnson, ktorá stojí za viacerými známymi značkami, si z uplynulého roka odnáša zárobok 16,3 mld. dolárov, na čo pozitívne vplýval aj predaj dcérskej spoločnosti Ortho. V 4. kvartáli ale zisk oslabil o viac ako štvrtinu a predaje oslabili o 7 %, za čo môže aj silný americký dolár. Akcie J&J strácajú viac ako 3 %.

9. Zlato dnes opäť dražie, keď získava takmer 2 % na 1296 dolárov za uncu. Čítať viac

10. Medzinárodná organizácia práce (ILO, International Labour Organization) varuje pred rastúcou nezamestnanosťou. Podľa ILO bude do roku 2019 bez práce 212 mil. ľudí. V súčasnosti je vo svete 201 mil. nezamestnaných. Organizácia ale poukázala na zlepšenie v niektorých krajinách ako USA a Japonsko.

Komentáre