10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Z dnes zverejnenej správy organizácie Oxam vyplýva, že 1% najbohatších ľudí sveta (na čele s B. Gatesom) môže do roku 2016 vlastniť až polovicu svetového hospodárstva. Správa tak informuje, že už budúci rok môže 1 % najbohatších vlastniť viac majetku ako zvyšných 99 % populácie.

2. Ako informoval denník WSJ s odvolaním sa na dobre informovaný zdroj, najväčšia nemecká banka Deutsche Bank sa v dôsledku nečakaného rozhodnutia Švajčiarskej národnej banky (SNB) musí vysporiadať so stratou 150 miliónov dolárov.

3. Čínske akcie sa dnes prepadli o takmer 8 %, za čo môže nové nariadenie Pekingu o sprísnení obchodných marží. Čítať viac

4. Švajčiarski úradníci sa snažia upokojiť krajinu po zásahu SNB. Švajčiarska ministerka financií Eveline Widmer-Schlumpf si myslí, že kurz EUR/CHF sa usadí na úrovni 1,10 frankov. Podľa nej to bude úroveň prijateľná pre proexportne orientované firmy.

5. Euro sa v pondelkovom obchodovaní zotavuje z výrazných strát z minulého týždňa. Menový pár EUR/USD získava 0,56 % na 1,1629 dolára. Ešte v piatkovom obchodovaní bolo euro stlačené až na 1,1460 USD.

6. Francúzska automobilka Renault si z uplynulého roka odnáša 3,2 %-% nárast predaja. V roku 2014 celkovo predala 2,71 mil. automobilov. Len v Európe bolo predaných 1,46 mil. vozidiel, čo je nárast o 12,5 %.

7. Ako informoval denník WSJ, Samsung má v pláne rozvíjať partnerstvo s BlackBerry, avšak túto spoločnosť nechce prevziať. Juhokórejský gigant tak negoval informácie, že má záujem získať tohto kanadského producenta smartfónov.

8. Dáni znižujú sadzby. Hlavná refinančná sadzba bola znížená z 0,2 % na 0,05 %. Depozitnú sadzbu centrálna banka posunula ešte viac do záporných čísel, a to z mínus 0,05 % na mínus 0,20 %.

9. Saudská Arábia exportuje najviac ropy za posledných 7 mesiacov. Pozrieť viac

10. Akciový index DAX 30 dnes opäť dosiahol rekordné maximum. Očakávania, že ECB vo štvrtok rozhodne o QE, index vyniesli až na 10 293 bodov. Index nakoniec uzavrel na úrovni 10 242 bodov.

Komentáre