10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Grécke banky v problémoch. Z dôvodu predčasných parlamentných volieb, ktoré sa v Grécku uskutočnia 25. januára, sa nervózni investori rozhodli o presun svojich prostriedkov mimo túto krajinu – na odliv kapitálu už doplatili dve grécke banky Alpha Bank a Euro Bank, ktoré požiadali o dodatočnú finančnú výpomoc.

2. Spotrebiteľská dôvera v USA až na 11-ročnom maxime. Príslušný indikátor spotrebiteľského sentimentu Univerzity Michigan v januári posilnil z 93,6 bodu na 98,2 bodu. Ekonómovia počítali s nárastom len na 94,1 bodu.

3. Inflácia v Nemecku je najslabšia od októbra 2009. Spolkový štatistický úrad potvrdil, že ceny tu v decembri rástli len o 0,2 %. Ešte v novembri inflácia v Nemecku dosahovala 0,6 %.

4. Včerajšie prudké pohyby pri švajčiarskom franku sa mnohým obchodníkom postarali o veľké straty. Britský broker Alpari dnes dokonca ohlásil platobnú neschopnosť. Čítať viac

5. Švajčiarsky krok prekvapil aj Medzinárodný menový fond (MMF). Ako uviedla šéfka MMF Christine Lagardeová, prekvapilo ju, že centrálna banka pred týmto rozhodnutím nekontaktovala MMF.

6. Lacná ropa tlačí na znižovanie pracovných miest. Americká spoločnosť pôsobiaca v ropnom priemysle Schlumberger avizovala, že môže prepustiť až 9-tisíc zamestnancov. Bude to dôsledok klesajúcich cien a menšieho rozpočtu na prieskum a ťažbu ropy v tomto roku.

7. Podobne ako JP Morgan, Bank of America či Citigroup, aj Goldman Sachs si z posledného kvartálu 2014 odnáša pokles zisku. V štvrtom štvrťroku jej zisk medziročne poklesol o 10 % na viac ako 2 mld. dolárov. Celkový obrat finančného domu oslabil o 12 %.

8. Pokles cien ropy tlačí nadol aj spotrebiteľské ceny v USA. V decembri miera inflácie klesla na najnižšiu úroveň od októbra 2009. Kým v novembri americká inflácia dosahovala 1,3 %, v decembri rast cien predstavoval 0,8 %.

9. Prvýkrát po jedenástich rokoch dnes bolo euro stlačené pod úroveň 1,15 USD. Okrem včerajšieho menového kolapsu sa pod oslabené euro podpísali očakávania, že ECB na svojom stretnutí budúci štvrtok rozhodne o nákupe štátnych dlhopisov. Neskôr ale časť strát zmazalo a aktuálne sa obchoduje na úrovni 1,15314 USD.

10. Nemecké akcie dosiahli nový rekord. Akciový index DAX 30 dnes posilnil až na 10 200 bodov, čím prekonal doterajšie maximum  z 5. decembra na úrovni 10 093 bodu. Z obchodovania nakoniec vyšiel so ziskom 1,35 % na 10 167 bodov. Podľa obchodníkov môžu za to špekulácie, že ECB na svojom najbližšom zasadnutí príjme nové opatrenia.

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre