Keď za jedno euro dostaneme jeden dolár

Kým ešte nedávno sa mohol kurz EUR/USD na úrovni 1,00 USD zdať nereálny, dnes od neho nie sme vôbec ďaleko. Americký dolár dosahuje rekordné maximá, nielen voči euru, ale celému košu hlavných mien ako britská libra či japonský jen. A niet sa čomu diviť.

Kým zvyšok sveta zápasí s hospodárskymi problémami, ekonomika USA exceluje. Svedčí o tom viacero ekonomických dát, či už nízka zamestnanosť, posilnený spotrebiteľský sentiment alebo priemyselná nálada. Dnes to potvrdil aj hlavný ekonóm Svetovej banky, ktorý vyhlásil, že globálne hospodárstvo beží len na jednom motore..a to americkom.

Na druhej strane máme ekonomiku eurozóny, ktorej hospodársky rast takpovediac „melie z posledného“. Kým v USA sa pošepkáva o vyšších sadzbách (čo tlačí kurz domácej meny nahor), v eurozóne nie je inej možnosti, len ďalej uvoľňovať menovú politiku a tlačiť infláciu a hospodársky rast nahor. Záplava lacných peňazí zo strany ECB tak kurz eura dostane pod väčší tlak. Už dnes sa euro obchoduje na úrovni 1,17 USD, takže scenár 1 dolár = 1 euro môže byť čoskoro realitou.

Nemožno ale zabúdať, že ekonomika USA má jednu chybičku krásy, a to mzdy. Decembrový pokles miezd v USA načrtol možnosť, že Fed, ktorý v USA plní úlohu centrálnej banky, so zvyšovaním sadzieb zrejme ešte počká. Tento scenár nenahráva americkému doláru, takže euro bude mať priestor zmazať časť strát.

Pred ďalším problémom však stojí aj spoločná európska mena. Aj keď obavy z výsledkov parlamentných volieb v Grécku, ktoré sa uskutočnia 25. januára môžu byť v kurze čiastočne započítané, naštrbenie vzťahov Grécka s medzinárodnými záchrancami ešte zohrá svoju rolu.

Ešte predtým (22. januára) sa ale finančné trhy upriamia na zasadnutie Rady guvernérov ECB. Člen výkonnej rady ECB, Francúz Benoit Coeure, ale aj prezident Mario Draghi naznačili, že centrálna banka intenzívne diskutuje o nákupe štátnych dlhopisov. Je preto čoraz pravdepodobnejšie, že práve na tomto zasadnutí môžu byť prijaté ďalšie opatrenia a kurz eura sa opäť dostane pod tlak.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre