Euro rozširuje straty. Môže za to ECB a ropa

Nezastaviteľný pokles cien ropy a očakávania, že ECB bude ďalej uvoľňovať svoju menovú politiku. To sú hlavné dôvody, ktoré dnes tlačia euro nadol.

Menový pár EUR/USD aktuálne stráca 0,47 % na 1,17737 USD. Obchodníci si čoraz viac kladú otázku, či ECB na svojej budúcej schôdzi, ktorá sa uskutoční 22. januára, prijme nové opatrenia.

Člen predstavenstva ECB Benoit Coeure sa pre noviny Die Welt vyjadril, že ECB je na svojom zasadnutí schopná prijať rozhodnutie. Nemusí to však znamenať, že sa rozhodne, dodal. Podľa neho diskusia na túto tému výrazne pokročila a v uplynulom týždni bolo prebraných viacero technických detailov.

Nákupy dlhopisov periférnych krajín sú v ECB kontroverznou témou. Napríklad šéf Bundesbanky Jens Weidmann už niekoľko krát upozornil pred rizikami, ktoré sa s nákupmi dlhopisov spájajú. Ako koncom minulého roka vyhlásil, táto politika je nebezpečnou cestou

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre