Dr. Doom varuje: Toto sú najväčšie hrozby pre rok 2015

Nouriel Roubini je americký ekonóm, ktorý sa preslávil predpovedaním realitnej krízy v roku 2008. Pre svoje hrozivé až katastrofické scenáre si vyslúžil prezývku Dr. Doom. Najnovšie sa s verejnosťou podelil o svoje vyhliadky pre rok 2015 – nižšie sú uvedené najväčšie riziká, ktoré na nás v tomto roku budú číhať.

1. Pretrvávajúce problémy eura – Roubini poukazuje na to, že spoločná európska mena spadá do deflačnej špirály, pričom ECB už nemá veľa možností, ako infláciu vyhnať nahor.

Sadzby sú rekordne nízke a finančné injekcie pre komerčné banky nemajú takmer žiadny účinok. Roubini okrem toho varuje pred zlým stavom francúzskeho hospodárstva a rizikom, že eurozóna sa opäť ponorí do recesie.

2. Hrozbou číslo dva je podľa Dr. Dooma spomalenie čínskej ekonomiky. Roubini varuje, že ak sa naplní jeden z horších scenárov, čínska ekonomika môže rásť len o 3-4 %. Napriek tomu počíta so 6 %-ným rastom, avšak aj to by malo negatívny dopad na akciový trh.

3. Abenomika. A presúvame sa do Japonska, kde podľa Roubinihio zostáva ekonomika naďalej veľmi krehká. Miliardové injekcie mali len krátkodobý účinok, takže Abenomika (hospodárska politika premiéra Šinza Abeho) sa nemusí javiť ako správna.

4. Geopolitické riziká. Roubini netají prekvapenie, že geopolitická kríza na Ukrajine a Strednom východe nemala na finančné trhy tak veľký vplyv. Ekonóm ale upozorňuje, že rokom 2014 to nekončí. Tlak na Rusko pokračuje, pričom hrozbou je aj Ebola či kybernetické útoky, ktoré spôsobujú nemalé škody.

5. Za poslednú hrozbu Dr.Doom považuje rast globálnej ekonomiky – aj keď ekonomika USA pokračuje v oživení, silný dolár môže oslabiť rast v Mexiku či Indonézii. V prípade, že americká centrálna banka začne so zvyšovaním sadzieb, investori začnú kapitál z rozvíjajúcich sa trhov presúvať opäť do USA. Nakoniec je tu spomínaná Čína, kde dochádza k utlmeniu hospodárskeho rastu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre