Grécky dlh: Kým všetci vypredávajú, hedžové fondy nakupujú

Rovnako, ako sa blíži dátum 25. január a s ním aj predčasné parlamentné voľby v Grécku, tak rovnako zosilňujú aj špekulácie, že by Gréci mohli opustiť eurozónu.

Grexit a Grécko bez eura, to sú titulky, ktoré aktuálne zaplavujú väčšinu médií. Dôvod obáv je jasný – ak sa potvrdia prieskumy verejnej mienky a budúcim gréckym premiérom sa stane Alexis Tsipras, líder strany SYRIZA, vzťahy s medzinárodnými veriteľmi EÚ, ECB a MMF sa môžu výrazne ochladiť.

Finančné trhy tieto obavy už plne zarátali do aktív – kým výnosnosť štátnych dlhopisov po celom svete klesá, 3-ročné grécke dlhopisy sa úročia za viac ako 15 %.

Napriek tomu všetkému sú hedžoví manažéri, správcovia miliárd, plne pokojní. Ako informuje CNBC, štyria zo siedmych hedžových manažérov, ktorí pre túto televíziu vystúpili, aktuálne vsádzajú na grécky dlh.

Podľa nich je totiž odchod Grécka z eurozóny nepravdepodobný. Za oveľa pravdepodobnejší scenár považujú to, že Tsipras bude chcieť presadiť, aby EÚ Grékom odpustila finančné injekcie od iných štátov (tzv. official sector loans).

Grécky dlh aktuálne dosahuje 321 miliárd eur, pričom len 36 miliárd eur predstavujú štátne dlhopisy v rukách súkromných investorov. Hedžoví správcovia tak pripomínajú, že drvivá väčšina gréckeho dlhu má podobu úverov oficiálneho sektora.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre