10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Rekordný Volkswagen. Nemeckému koncernu sa v minulom roku podarilo predať viac ako 10 mil. vozidiel, čo je vôbec prvýkrát v histórii spoločnosti. Prekonanie hranice 10 mil. predaných áut mala automobilka naplánované až na rok 2018.

2. Dobrá správa pre Japonsko. Japonský minister hospodárstva dnes vyhlásil, že nedávny prepad cien ropy bude mať na tamojšiu ekonomiku pozitívny efekt. Vďaka nízkym cenám ropy hospodárstvo porastie o 7 biliónov jenov, uviedol minister.

3. Obchodníci dnes netrpezlivo vyčkávali na report z amerického trhu práce. Decembrové dáta prekonali očakávania – kým analytici počítali s vytvorením 240-tisíc nových miest, skutočnosťou bol prírastok 252-tisíc nových miest

4. Aj napriek tomu, že decembrové čísla  boli silné a americký trh práce si pripísal najsilnejší rok od 1999, americký dolár začal voči hlavným menám oslabovať. Dôvodom je vývoj hodinovej mzdy, ktorá v priemere oslabila o 0,2 %. Pokles miezd tak zmrazil špekulácie, že Fed čoskoro zvýši sadzby.

5. Ceny v Číne rastú o niečo rýchlejšie – v decembri inflácia dosiahla 1,5 %, pričom v novembri medziročný rast cien dosahoval 1,4 %

6. Teraz sa pozrime na zahraničný obchod Nemecka. Ten bol v novembri slabší než sa očakávalo – vývoz medzimesačne oslabil o 2,1 %, dovoz posilnil o 1,5 %. Prebytok na úrovni 17,7 miliardy eur minul odhad o 3 mld. Eur.

7. A z Nemecka, najväčšej ekonomiky eurozóny ešte jeden údaj. Analytikov sklamala aj priemyselná výroba, ktorá v novembri v porovnaní s októbrom poklesla o 0,1 %. Analytici počítali s nárastom produkcie o 0,4 %. Pozitívom ale je, že októbrový nárast bol revidovaný z 0,2 % na 0,6 %.

8. Ako informuje agentúra Bloomberg, hackeri, ktorí ukradli klientské dáta zo švajčiarskej banky  Banque Cantonale de Geneve, žiadajú 10000 eur, inak odcudzené informácie zverejnia. Banka uviedla, že hackerom platiť nebude. Podľa nej boli odcudzené len málo použiteľné informácie.

9. Tradičný reťazec obchodných domov v USA Macy’s avizoval, že plánuje uzavrieť až 14 svojich obchodov. Skupina chce na oplátku rozšíriť svoje pôsobenie na internete. Spoločnosť založená v roku 1858 je čoraz viac pod konkurenčným tlakom online predajcov.

10. Po predošlej rally sa dnes Wall Street ponoril do červených čísel. Obchodníci tvrdia, že správa z amerického trhu práce dopadla zmiešane. Aj keď bolo vytvorených viac pracovných miest, sklamaním je pokles miezd. Akciový benchmark Dow Jones stráca 0,76 %, S & P 500 oslabuje o 0,67 % a Nasdaq si odpisuje 0,68 %.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre