10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Známy finančník a miliardár George Soros vyzval európskych lídrov, aby ešte viac pomohli ukrajinskému hospodárstvu. Slávny investor navrhuje, aby bola Ukrajine poskytnutá ďalšia finančná pomoc vo výške 50 mld. USD. “Európa sa musí prebudiť a uvedomiť si, že to je pod útokom z Ruska,” napísal Soros.

2. V eurozóne dnes bolo zverejnených viacero ekonomických dát. Indikátor ekonomického sentiment (ESI) zostal v decembri na hodnote 100,7 bodov. Ekonómovia počítali s miernym posilnením na 101,2 bodu. Za odhadmi zaostal aj index obchodnej klímy (BCI), ktorý v decembri oslabil na 0,04 bodu. Ekonómovia počítali s hodnotou 0,17 bodu.

3. O sklamanie sa dnes postarali nemecké priemyselné objednávky, ktoré v novembri medzimesačne oslabili o 2,4 %. Kým objednávky  z krajín eurozóny posilnili o 2,7 %, zákazky zo zahraničia oslabili o 4,7 %.

4. Pozitívom bol vývoj maloobchodných tržieb v eurozóne. Tie v novembri v porovnaní s októbrom posilnili o 0,6 %, pričom analytici v priemere očakávali iba 0,2 %-ný nárast.

5. Juhokórejská spoločnosť Samsung avizovala, že pre posledný kvartál 2014 očakáva medziročný pokles prevádzkového  zisku o 37 %. Podľa Samsungu zisk z bežnej činnosti dosiahne 5,2 bil. wonov. Analytici počítali s ešte prudším oslabením.

6. Americké žiadosti o dávky v nezamestnanosti vzrástli o 4 tisíc na 294 tisíc, čo je horší než očakávaný vývoj. Ekonómovia počítali s počtom 290-tisíc žiadostí.

7. Nemecká kancelárka Angela Merkelová to s Gréckom vidí optimisticky. Podľa nej sa žiadny “Grexit” neuskutoční. Ako uviedla, eurozóna s Gréckom prešla kus cesty, pričom niet žiadnych pochýb, že zvyšok tejto cesty absolvujú spolu.

8. Britská centrálna banka Bank of England ponecháva sadzby na rekordnom minime 0,5 %. Bezo zmeny zostáva aj program nákupu dlhopisov

9. Akcie britského reťazca Tesco dnes posilnili až o 10 %. Vianočné predaje spoločnosti dopadli lepšie než sa očakávalo, keď v medziročnom porovnaní oslabili o 0,3 %. Supermarket okrem toho ohlásil uzavretie 43 nerentabilných predajní vo Veľkej Británii.

10. Americká spoločnosť Coca Cola má v pláne v nadchádzajúcich mesiacoch celosvetovo prepustiť 1600 až 1800 zamestnancov. Je to súčasť reštrukturalizácie, prostredníctvom ktorej chce dosiahnuť úsporu vo výške 3 miliardy dolárov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre