Keď akcie opäť porážajú dlhopisy

Z dlhoročnej tradičnej bitky “výkonnosť akcií vs. výkonnosť dlhopisov”, vyšli opäť víťazne akcie. Kým americké dlhopisy dokázali z roku 2014 vyžmýkať len slušných 5,97 % (podľa indexu Barclays US Aggregate bond index), akciový index S&P 500 zahviezdil takmer 14 %-ným výnosom. Z grafu priloženého nižšie tak opäť vyplýva, že tí, čo stavili na akcie, si v posledných rokoch ukrojili väčší kus koláča.

Rok 2014 je však už kompletne za nami a mnoho investorov si kladie otázku, ako to bude v roku 2015? Bude to rok, v ktorom akcie čaká nepríjemná korekcia a dlhopisy sa opäť stanú bezpečnými víťazmi? Každopádne, investori ani na chvíľu nespustia z očí Federálny rezervný systém (Fed), ktorý má v pláne zvyšovať sadzby, prvýkrát od finančnej hypotekárnej krízy.

Aj keď obrat v úrokovej politike finančné trhy očakávajú, bude to prelomový krok, ktorý akciovým býkom môže ubrať plyn. Tak či onak, graf nižšie podčiarkuje, že v dlhodobom horizonte akcie prekonávajú dlhopisy, na čo by investori nemali zabúdať.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre