10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Nálada v čínskom priemysle pokračuje v zhoršovaní. Príslušný index nákupných manažérov tu v decembri oslabil z novembrových 50,3 b. na 50,1 bodu, čo je až 18-mesačné minimum. Index je opäť bližšie k úrovni 50 bodov, ktorá je predelom medzi expanziou a poklesom.

2. Ako pre agentúru Reuters vyhlásil iránsky námestník ministra zahraničia, Arabov bude lacná ropa bolieť. Podľa Iránu tak Saudská Arábia, najväčší svetový vývozca ropy, robí chybu a proti klesajúcim cenám by mala zasiahnu.

3. Nízke sadzby v eurozóne si ešte nejakú dobu užijeme. Pre denník Handelsblatt to uviedol Mario Draghi, šéf ECB.

4. Na druhej strane Atlantiku sme dnes videli vyhlásenie viacerých dát. Index ISM oslabil z 58,7 b. na 55,5 bodu. Analytici pritom počítali s poklesom len na 57,5 bodu.

5. Zhoršenie nálady v americkom priemysle potvrdil aj index nákupných manažérov Markit. Ten v decembri oslabil z 54,8 b. na 53,9 bodu, čo je najmenej od januára 2014. Prvý odhad ale počítal s ešte väčším poklesom na 53,7 bodu.

6. Náladu nevylepšili ani stavebné výdavky. Tie v novembri v porovnaní s októbrom poklesli o 0,3 %, pričom analytici očakávali nárast o 0,4 %. Pozitívom ale je, že októbrový nárast bol revidovaný z 1,1 % na 1,2 %.

7. Euro nezačalo nový rok najlepšie. Voči americkému doláru sa prepadlo až na 1,20117 dolára, čo je najnižšia hodnota za posledné 4 roky. Prezident ECB dnes zopakoval, že eurobanka bude s nízkou infláciou ďalej bojovať  a sadzby v eurozóne zostanú naďalej nízko.

8. Ázijské akcie si pripísali pozitívny štart do nového roka, aj keď najdôležitejšie burzy v Japonsku a Číne ostávajú zatvorené. Hongkonský benchmark Hang Seng získal viac ako jedno percento, indický Sensex posilnil o 1,45 % a austrálsky ASX uzavrel so ziskom 0,46 %.

9. Britský „Times“ priniesol správu, že veľkobanke Royal Bank of Scotland (RBS) hrozí v USA miliardová pokuta. Podľa denníka môže spor súvisiaci s predajom toxických hypoték banku vyjsť na 5 miliárd libier.

10. Ropa opäť v červenom. Ropa Brent a WTI dnes lacnie o jedno percento a dosahuje tak najnižšie hodnoty od polovice roku 2009. Okrem slabých dát z Číny a Európy sa pod pokles cien ropy podpísala aj rastúca produkcia v Rusku a Iráne.

xtb
Komentáre