10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Venezuelský prezident Nicolas Maduro vyhlásil, že za prepad cien na ropnom trhu sú zodpovedné Spojené štáty americké. Podľa jeho slov USA zaplavili trh lacnou ropou, aby tým poškodili ruskú a venezuelskú ekonomiku.

2. Grécky premiér Antonis Samaras dnes pri stretnutí s prezidentom Papouliasom vyhlásil, že v predčasných voľbách pôjde o osud Grécka v eurozóne. “Tento boj určí, či Gréci budú v eurozóne alebo nie”, uviedol premiér.

3. Spotrebiteľská dôvera v USA sa v decembri rozjasnila menej než sa čakalo. Index inštitútu Conference Board posilnil o 1,6 bodu na 92,6 bodu, pričom analytici počítali s nárastom až na 93,9 bodu.

4. Ako dnes uviedla Európska centrálna banka (ECB), peňažná zásoba v eurozóne rastie rýchlejšie než sa očakávalo. Menový agregát M3 v novembri vzrástol o 3,1 %, pričom analytici počítali s +2,6 %. Októbrový nárast dosiahol 2,5 %.

5. Šéfka ukrajinskej centrálnej banky Valeria Gontareva upozorňuje pred nestabilitou ukrajinského bankového sektora. V roku 2014 tamojšie banky údajne prišli až o 29 % svojich vkladov. Šéfka okrem toho upozornila, že inflácia v Ukrajine môže v budúcom roku rásť oveľa rýchlejšie než sa očakáva.

6. Softvérový obor Microsoft údajne plánuje v systéme Windows 10 vytvoriť úplne nový prehliadač. Vyspelejším nástupcom Internet Exploreru má byť prehliadač, ktorý dnes vo firme pracovne nazývajú Spartan.

7. Druhá najväčšia ruská banka VTB získa od štátu miliardovú pomoc. Štátom kontrolovaná banka dnes uviedla, že Moskvu požiadala o 100 mld. rubľov (1,4 mld. eur). Banka okrem toho dodala, že do konca marca zrejme požiada o ďalších 150 mld. rubľov.

8. Akcií Twitteru sa „zbavuje“ ďalší z domácich. Ako píše Barrons, spoluzakladateľ siete Evan Williams údajne predal 744 tisíc akcií Twitteru.

9. Európske akcie dnes zakončili výrazne v červenom. Obavy o Grécko a klesajúce ceny ropy zatlačili býkov do úzadia. Akciový index Euro Stoxx 50 klesol o 1,55 percenta, francúzsky CAC 40 o 1,68 %.

10. Ekonóm ECB Peter Praet dnes uviedol, že inflácia v eurozóne by v roku 2015 mohla klesnúť pod nulu na dlhšiu dobu. Praet tak opäť dáva jasný signál k nákupu štátnych dlhopisov zo strany ECB.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre