Kolaps na gréckej burze. Krajinu čakajú predčasné voľby

Ani v treťom kole hlasovania sa gréckemu parlamentu nepodarilo zvoliť jediného kandidáta na prezidenta, Stavrosa Dimasa. Miesto potrebných 180 hlasov získal iba 155 hlasov.

Bolo to tretie a posledné kolo hlasovania, ktoré malo predísť vyhláseniu predčasných volieb. Premiér Antonis Samaras už vyhlásil, že súčasnému gréckemu prezidentovi predloží návrh na rozpustenie parlamentu.

Nervozita z predčasných parlamentných volieb sa negatívne podpísala pod grécke akcie – okamžite po výsledkoch hlasovania hlavný akciový index stratil až 11 %.

Z doterajších prieskumov verejnej mienky vyplýva, že väčšiu podporu ako strana súčasného gréckeho premiéra Antonisa Samarasa má SYRIZA, ktorá je známa svojim „antieurópskym“ postojom.

Aj keď strana vyhlásila, že chce udržať Grécko v eurozóne, v pláne má stopnúť niekoľko reforiem, ktoré Grékom nadiktovali medzinárodní záchrancovia EÚ a MMF. Napriek tomu je nepravdepodobné, že by sa tejto politickej strane podarilo zostaviť vládu.

Ako vidieť na grafe nižšie, od  doby, kedy bolo ohlásené prezidentské hlasovanie, tamojšia burza stratila viac ako štvrtinu.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre