10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Japonskú burzu dnes vystrašila ebola. Investorov vyľakala správa , že u muža, ktorý sa vrátil zo Sierra Leone, je prítomný tento vírus. Hlavný akciový index Nikkei 225 stratil 0,5 % na 17 729 bodov.

2. Spomedzi ázijských akcií dnes boli vypredávané hlavne akcie malajzijskej spoločnosti AirAsia, ktoré stratili 12 %. Lietadlo aerolínky so 162 ľuďmi včera zmizlo medzi Indonéziou a Singapurom.

3. Ani v treťom kole hlasovania sa gréckemu parlamentu nepodarilo zvoliť nového prezidenta Stavrosa Dimasa. Miesto potrebných 180 hlasov získal iba 155 hlasov. Grécky premiér už požiadal o rozpustenie parlamentu – predčasné voľby sa uskutočnia 25. januára.

4. Po ohlásení výsledkov hlasovania sa grécke akcie prepadli o viac ako 11 %. Výnosnosť gréckych dlhopisov sa vyšplhala nad 9 %.

5. Rusko vykazuje prvé známky hospodárskej recesie. Ako ukazujú posledné dáta, v novembri ruská ekonomika poklesla o 0,5 %, čo je prvý pokles HDP od októbra 2009.

6. Nepriaznivá politická situácia v Grécku vyplašila aj európske akcie a spoločnú európsku menu. Menový pár EUR/USD vo večerných hodinách stráca 0,19 % na 1,2154 dolára. Nemecký index DAX 30 sa k záveru obchodovania dokázal vymaniť zo strát a uzavrieť so ziskom 0,05 %.

7. Ako dnes informoval Štatistický úrad SR, nálada spotrebiteľov v SR sa tretí mesiac po sebe zlepšila. Oproti novembru 2014 indikátor spotrebiteľskej dôvery vzrástol o 2,9 bodu na -10,4.

8. Ropa sa dnes opäť dostala do červených čísel. Brent lacnie o 1,19 % na 58,83 USD za barel, ropa WTI stráca viac ako 5 % na 53 dolárov. Ako tvrdi obchodníci, požiar na dôležitej ropnej plošine v Líbyi podporil ceny ropy len krátkodobo. Navyše sa neočakáva, že to naruší dodávky ropy z tejto krajiny.

9. Ako píše denník Wall Street Journal, čínska spoločnosť Xiaomi je oficiálne najcennejším startupom na svete. Spoločnosť v poslednom kole financovania získala kapitál 1,1 mld. dolárov, čím sa jej hodnota vyšplhala na 46 mld. USD.

10. V červenom je dnes aj Wall Street. Môže za to neistota, o ktorú sa na finančných trhoch postaralo Grécko. Na chvoste indexu Dow Jones sa so stratou 1% nachádzajú akcie IBM, ktoré od začiatku roka oslabili už o 15 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre