6 kreatívnych spôsobov, ako zarobiť jeden milión

Existuje mnoho ľudí, ktorí úplne od nuly vybudovali miliónové projekty. Ich neuveriteľné príbehy dokazujú, že ak má človek zdravé ruky a trocha rozumu, dá sa dosiahnuť úplne všetko.

Zároveň sú inšpiráciou aj pre ďalších kreatívcov, ktorí hľadajú možnosti a fígle, ako vytvoriť miliónový biznis, a to úplne z ničoho.

Tu je niekoľko kreatívnych príkladov, ako sa dá zarobiť jeden milión. Týmto ľuďom sa to podarilo:

Vytvorenie populárnej aplikácie

V čase vrcholu tvorca aplikácie Flappy Bird zarábal 50-tisíc dolárov denne. Aj keď bola aplikácia úplne zdarma, o príjmy Donga Nguyena sa starala mobilná reklama (určite poznáte tie vyskakovacie bannery v hornej alebo dolnej časti displeja).

Po mesiaci sa autor rozhodol appku stiahnuť z app store (údajne pre rastúcu návykovosť na tejto hre). Jednoduchá matematika ale nepustí, takže pri odhadovanom zárobku 50 000 USD/denne bol už po pár týždňoch milionárom.

Virálny portál

Šikovne to vymyslel aj Scott DeLong, zakladateľ virálneho portálu ViralNova.com, ktorý mesačne zaznamená 200 miliónov zobrazení. O podobnom chlapíkovi, ktorý sa dnes vozí na Ferrari, sme písali nedávno v tomto článku.

DeLong zarába na reklame typu Google AdSense a vzhľadom na dosiahnutý počet zobrazených stránok sa odhaduje, že jeho ročný príjem z reklamy činí 1,2 až 4,8 mil. dolárov. Čítať viac: Mladík si vybudoval chytrý stroj na peniaze.

Predaj kníh na Amazone

Milión zarobila aj 29-ročná Amanda Hocking, ktorá sa rozhodla byť autorkou e-kníh na vlastnú päsť. Mesačne cez Amazon Kindle store predala zhruba 100 tisíc kusov svojich knižiek, pričom cenu stanovila na lákavej úrovni 1 až 3 doláre.

Ak počítame s priemernou cenou 2 doláre (z toho si 30 % ako províziu ponechá Amazon), Hockingovej ostane 1,4 USD za predaný kus. Po siedmich mesiacoch, kedy predala 700 tisíc kusov, si mohla povedať „mám milión“.

E-kniha
E-kniha

Crowdfunding

Určite ste o nich počuli – webstránky Kickstarter a Indiegogo sú tzv. crowdfunding platformy, na ktorých ľudia prezentujú nápady a snažia sa na ich realizáciu získať financie. Mnoho ľudí tu zažiadalo aj o milión dolárov, aj keď prostriedky nešli do ich vrecák, ale do vývoja a výroby produktu. O návode, ako cez Kickstarter zarobiť 8 miliónov dolárov, si môžete prečítať v tomto článku od CNN.

Biznis na YouTube

Výdatný biznis sa dá rozbehnúť aj na sieti YouTube. Jasným príkladom je švédsky komentátor videohier Felix Arvid Ulf Kjelberg, známy ako PewDiePie. Na Youtube má desiatky miliónov odberateľov a na reklame ročne zarobí aj viac ako milión dolárov.

Pozri: 5 najlepšie zarábajúcich YouTube hviezd

Predám ti biznis plán

Vydarený „fígeľ“ napadol sbs-károvi z Veľkej Británie menom Samuel Katabaazi. Na aukčný portál eBay prišiel s marketingovým cieľom predať 99 999 kusov podnikateľského plánu, pričom za jeden predaný kus pýtal 68 libier. Aj keď nie je jasné, koľko sa mu ich vlastne podarilo predať, na dolárový milión (68 libier = 106 dolárov) mu stačilo speňažiť „len“ 10-tisíc biznis plánov.

Komentáre