Začne Putin vypredávať zlato?

Rusko sa ocitlo v kritickom bode – tamojšia centrálna banka narobila doslova „neporiadok“, keď na začiatku týždňa drasticky navýšila sadzby a ohrozila tak chod ruského hospodárstva.

Aj napriek tomu sa centrálnej banke nepodarilo zastaviť padajúci rubeľ. S dodatočnými zásahmi prišlo včera ruské ministerstvo financií, ktoré sa začalo zbavovať rezerv v cudzích menách. Aj keď rubeľ vo včerajšom obchodovaní dokázal skorigovať časť strát, naďalej v tomto roku stráca cez 50 % hodnoty.

Špekulanti teraz hovoria o ďalšom možnom riešení, a to je predaj zlata, prostredníctvom čoho by banka získala ďalšie rezervné doláre. Centrálna banka minulý mesiac uviedla, že drží viac ako 1169 ton zlata, čo je približne 10 % jej celkových devízových rezerv. Od roku 2005 Rusko zdvojnásobilo zlaté rezervy.

George Gero, komoditný stratég z RBC Capital Markets hovorí, že predaj zlata je pre centrálne banky obvykle tou poslednou zbraňou. Každopádne, odborníci varujú, že ak Rusko k takémuto kroku prikročí, dostane to cenu zlata pod tlak.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre