10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Obchodníci na finančných trhoch sa domnievajú, že ďalším krokom ruskej centrálnej banky v boji so slabým rubľom bude predaj zlatých rezerv. V súčasnosti centrálna banka drží 1169,5 ton zlata, čo je 10 % celkových devízových rezerv. Špekulanti preto varujú, že zlato sa môže dostať pod tlak.

2. Ako hlási agentúra Reuters, tri známe brokerské forex platformy včera pozastavili obchodovanie s rukým rubľom, medzi nimi aj platforma FXCM. Spoločnosť údajne vychádzala z očakávaní, že Moskva v nasledujúcich dňoch pristúpi k priamej kontrole kapitálových tokov.

3. Šéf Twitteru, Dick Costolo predáva 500 tisíc akcií jeho spoločnosti. Hovorca spoločnosti Twitter agentúre Bloomberg prezradil, že predaje sa dotkli menej ako 10 %  Costolovho podielu.

4. Po tom, čo sa ruskej centrálnej banke nepodarilo zastaviť padajúci kurz rubľa, sa o to pokúša ruské ministerstvo financií. Ako informovala agentúra Bloomberg, ministerstvo začalo vypredávať rezervy v cudzej mene. Rubeľ voči doláru dnes posilňuje o 10 % na 62,10 rubľov za dolár.

5. Pivná spoločnosť Carlsberg, ktorá je najväčším producentom piva v Rusku, sa snaží zabezpečiť proti negatívnym dopadom ruskej krízy. V dôsledku prepadu rubľa akcie spoločnosti tento mesiac stratili už 15 %. Firma tak zvažuje prikročiť k menovému hedgingu.

6. Na problémy v Rusku a rekordne slabý rubeľ reaguje aj spoločnosť Apple, ktorá v tejto krajine pozastavila online predaj iPhonov a iPadov. „Náš ruský internetový obchod v súčasnosti nie je k dispozícii“, uviedol hovorca firmy.

7. Japonský export sklamal – v novembri v porovnaní s októbrom posilnil o 4,9 %, avšak ekonómovia počítali s rastom na úrovni 7 %. O sklamanie sa postaral najmä vývoz na čínske trhy.

8. Inflácia v eurozóne zostáva naďalej nízko – v novembri medziročný rast cien v menovej únii dosiahol 0,3 %, v októbri to bolo ešte 0,4 %. Rast cien v eurozóne je tak najslabší za posledných 5 rokov.

9. Miera inflácie v USA oslabila viac než sa predpokladalo. V novembri rast cien oslabil z októbrových 1,7 % až na 1,3 %. V medzimesačnom porovnaní došlo k poklesu o 0,3 %, pričom trh počítal s poklesom o 0,1 %. Hlavným dôvodom poklesu sú nízke ceny energií.

10. Menový pár EUR/USD dnes výrazne stráca. Euro voči doláru oslabuje o 0,74 % na 1,24187 dolára. Obchodníci poukazujú na americkú centrálnu banku FED, ktorá dnes večer môže poskytnúť signál o zvyšovaní sadzieb.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre