5 technologicko-finančných startupov, ktoré sa v roku 2015 oplatí sledovať

1. BillGuard

BillGuard vznikol v roku 2010 a svojich užívateľov upozorňuje na skryté poplatky. Služba dostupná cez webstránku a aplikáciu kontroluje kreditné či debetné karty a zároveň varuje užívateľov, ak natrafí na skrytý poplatok či dokonca chybu fakturácie. Podarený startup dnes kontroluje transakcie v objeme 1 miliarda dolárov.

2. Epiphyte

Firma založená iba pred rokom sa svojim nápadom zaradila k mimoriadne netradičným hráčom na trhu. Epiphyte poskytuje podnikový softvér, vďaka ktorému sa môžu banky plne legálne integrovať so svetom kryptografických mien, ako je napr. Bitcoin. Ide o produkty na báze Saas (Software as a Service – softvér ako služba), ktoré zastrešujú poradenstvo či regulačné služby. Ako píše sama spoločnosť, je akousi bránou medzi svetom financií a cryptofinancií.

3. OnDeck

S netradičnou myšlienkou prišla firma OnDeck, ktorá je pre malých podnikateľov akousi alternatívou k bankám. Teda ak majú záujem o úverovanie – OnDeck má totiž vlastný flexibilný systém na vyhodnocovanie klientovej bonity, takže čerpať úver prostredníctvom tejto služby je možné už v rámci jedného dňa (banke to môže trvať aj niekoľko týždňov).

Square Reader (youtube)

4. Square

O rozruch na startup scéne sa v posledných rokoch postarala firma Square, ktorá sa zaoberá spektrom finančných služieb, obzvlášť mobilnými platbami.

Na systéme Android a iOS prevádzkuje čítačku kreditných kariet Square Reader, ktorú je možné pripojiť k smartfónu či tabletu cez audio konektor (viď snímok vľavo). Po 100-miliónovom kole financovania v septembri je dnes spoločnosť ohodnotená na 6 miliárd dolárov.

5. Wealthfront

Špecialista na automatizované finančné poradenstvo a investičné služby – to je Wealthfront, len tri roky stará spoločnosť, ktorej algoritmy dnes majú pod kontrolou 1,5 mld. dolárov. Ako tento rok napísal server Techcrunch, ide o najväčší a najrýchlejšie rastúci softvér založený na finančnom poradenstve.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre