10 realitných trhov, na ktorých je v súčasnosti viac než horúco

V mnohých častiach sveta sú ceny nehnuteľností doslova rozpálené. Portál Global Property Guide sa pozrel na tie najhorúcejšie realitné trhy sveta, kde sú ceny nehnuteľností čoraz vyššie. Tu je 10 najhorúcejších.

10. Ceny nehnuteľností vo Filipínach medziročne rastú tempom 8,11 %, v roku 2013 to bolo až 13,78 %.

9. V Hongkongu došlo k medziročnému zvýšeniu cien nehnuteľností o 8,27 %, v minulom roku to bolo 12,72 %

8. Zrýchlenie rastu cien nehnuteľností badať na Islande – kým v minulom roku tu ceny realít rástli o 6,02 %, v súčasnosti medziročný rast dosahuje 8,65 %.

7. Horúco je aj na austrálskom realitnom trhu, kde ceny nehnuteľností rastú tempom 9,23%. V minulom roku to bolo 8,29 %.

6. V Brazílii, konkrétne v meste San Pualo, ceny realít medziročne rastú až o 10,26 %. Mimoriadne silný záujem o brazílske domy bol počas tohtoročných Majstrovstiev sveta vo futbale, kedy sa krajina stala centrom pozornosti mnohých ľudí. Aj keď odborníci hovoria o bubline, mnohých cudzincov pred nákupom rezidencie neodradia ani vyššie ceny.

5. Je známe, že s rýchlo rastúcimi cenami realít bojuje aj Londýn. Ceny domov v Británii medziročne posilnili až o 10,47 %, pričom v roku 2013 to bolo “iba” 4,28 %.

4. Štvrtým najhorúcejším realitným trhom súčasnosti je trh nehnuteľností v Estónsku, konkrétne v hlavnom meste Talin. Medziročne tu ceny domov vzrástli až o 14,68%, čo je mierne spomalenie v porovnaní s minulým rokom, kedy ceny rástli o 15,54 %.

3. Takmer 15 %-ný nárast cien nehnuteľností trápi aj Írsko. Kým v minulom roku tu došlo k medziročnému rastu cien na úrovni 3,65 %, aktuálne je to až 14,96 %.

2. Výrazne rozpálený je aj turecký realitný trh, kde ceny medziročne rastú tempom 17,01 %. O silný dopyt sa podobne ako v Brazílii starajú zahraniční investori, ktorí skupujú hlavne rezidenčné nehnuteľnosti. Medzinárodní záujemcovia sa pre problémy v Španielsku presunuli k Turecku, kde ich zaujali aj prijateľné ceny apartmánov v prímorských letoviskách.

1. Najrýchlejší rast cien nehnuteľností v súčasnosti zaznamenáva Dubaj. Ceny tu medziročne vzrástli o 27,32 %, čo je ešte viac ako pred rokom, kedy ceny realít rástli tempom 23 %. Analytici varujú, že takýto “boom” je neudržateľný. Aj Medzinárodný menový fond upozorňuje, že tamojšia vláda by mala prijať viac opatrení a zabrániť tak hroziacej katastrofe.

Foto: Flickr

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre