Keď nás o zdraví ekonomiky informuje spodné prádlo či rozvody

páry rozvod

Neverili by ste, koľko bizarných indikátorov existuje. Okrem oficiálnych ekonomických ukazovateľov v ekonomickom kalendári, ako je napr, index nákupných manažérov (PMI), maloobchodné tržby či index spotrebiteľských cien (CPI), môžeme vo svete nájsť aj mimoriadne neortodoxné indexy, ktoré často veľmi presne odzrkadľujú, ako je na tom tá-ktorá ekonomika. O aké indikátory ide?

Index spodného prádla

V ťažkých ekonomických časoch sa môže pravidelný nákup nového spodného prádla zdať ako „luxus“. Ľudia musia zatiahnuť iné dôležitejšie výdavky, takže predaje spodnej bielizne oslabujú. Ako vyplýva z výskumu spoločnosti Mintel, v roku 2009, krátko po globálnej finančnej kríze, poklesol predaj pánskeho spodného prádla o 2,3 %, čo bol vôbec prvý pokles od roku 2003.

Indikátor randenia

Keď to ide s ekonomikou dolu kopcom, zatvárajú sa firmy a hromadia sa nezamestnaní, mnohých ľudí trápia depresie a smútok. Mnohokrát sa cítia osamelí a tak hľadajú niekoho na zoznámenie. Zoznamka Match.com potvrdila, že práve počas finančnej krízy v roku 2008 bolo na jej stránkach mimoriadne rušno.

Index spotreby piva

Kríza je kríza. Doba je v tom čase náročná, ľudia si uťahujú opasky a obmedzujú vysedávanie po baroch. V snahe ušetriť si dajú svoj obľúbený nápoj radšej doma, čím tržby krčiem posielajú prudko nadol. Medzi rokmi 2008 až 2010 zamestnanosť v európskom pivnom priemysle poklesla o 12 % (celková zamestnanosť oslabila „len“ o 2 %).

Indikátor odpadkov

Podstata tohto indikátora je celkom pochopiteľná, keďže vychádza z predpokladu, že hrubý domáci produkt (HDP) koreluje s množstvom vyprodukovaného odpadu. Ak ľudia viac nakupujú, potom produkujú aj viac odpadu. Naopak, ak výdavky obmedzujú, klesá aj množstvo odpadu. Ekonómovia skúmali tento vzťah a zistili silnú priamu závislosť.

Index miery rozvodov

Jedna zo štúdií preukázala, že manželské páry sa počas hospodárskej recesie rozvádzajú menej, čo je dôsledkom rozhodujúceho faktora = peňazí. Ak sú ľudia spolu, plynú z toho aj finančné výhody, takže rozvod v kríze môže bolieť viacnásobne.

Index praženej kávy

Nie je to iba spodné prádlo, na ktorom chcú ľudia v čase hospodárskeho škrípania ušetriť. Analytici zistili, že v ťažkých časoch je silný dopyt po praženej káve v konzervách, čo potvrdil aj ťažký rok 2009.

Index mrakodrapov

S indikátorom Skyscraper Index prišla známa banka Barclays. Podľa nej sa stavebný boom (najmä výstavba najvyšších budov na svete) zhoduje s ekonomickými krízami. A čo je ešte zaujímavejšie, výška budov odráža aj rozsah krízy. Napríklad výstavba troch rekordne vysokých budov, 40 Wall Street, Chrysler building a Empire State Building, sa časovo zhodovala s Veľkou hospodárskou krízou a výstavba mrakodrapu Burdž chalífa sa zas zhodovala s finančnou krízou v roku 2007.

Zdroj: businessinsider.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre