10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Včerajší masívny prepad cien ropy so sebou stiahol aj ruský rubeľ či obchodovateľné fondy ETF, ktorých podkladovým aktívom je táto komodita. V rannom obchodovaní stál dolár až 49,6 rubľov, čo je v porovnaní s predošlým dňom pre ruskú menu oslabenie o takmer 2 %.

2. Inflácia v eurozóne spomaľuje. Ako vyplýva z najnovších dát Eurostatu, v novembri medziročný rast cien predstavoval 0,3 %, pričom v októbri to bolo 0,4 %. Cieľom ECB je dosiahnuť inflačný cieľ na úrovni 2 %.

3. Ako dnes informoval Štatistický úrad SR, indikátor dôvery v priemysle v novembri vzrástol oproti októbru o 4 percentuálne body na 7,7 a jeho hodnota je najvyššia od mája 2011. Posilnil aj indikátor dôvery v stavebníctve, naopak, indikátor dôvery v obchode v porovnaní s októbrom oslabil o 1 percentuálny bod.

4. Nezamestnanosť v eurozóne v októbri zostáva na nezmenenej úrovni 11,5 %, čo je najnižšia úroveň od septembra 2012. Ekonómovia s týmto číslom počítali. V medziročnom porovnaní ide o pokles o 0,4 percentuálneho bodu.

5. Nemecký maloobchod opäť rastie. V októbri v porovnaní so septembrom sa tamojšie maloobchodné tržby zvýšili o 1,9 %. Ekonómovia počítali s rastom o 1,5 %.

6. Ropa za 60 dolárov/barel? Igor Sechin, šéf ruského giganta Rosneft v rozhovore pre rakúske noviny uviedol, že ropa WTI v budúcom roku môže zlacniť na 60 dolárov za barel.

7. Nielen v eurozóne, ale aj v Japonsku došlo k oslabeniu inflácie. V októbri tu medziročný rast cien spomalil na 2,9 %. Ekonómovia počítali s infláciou 3 %. “Inflácia môže aj naďalej spomaľovať, pretože ceny ropy klesajú,” povedal Hidenobu Tokuda, senior ekonóm v Mizuho Research Institute.

8. Ekonomický rast Indie spomalil – v treťom štvrťroku indické hospodárstvo rástlo tempom 5,3 %, pričom v predošlom kvartáli to bolo 5,7 %. Motorom rastu bol najmä sektor infraštruktúry. Naopak, menej sa darilo priemyselnej výrobe či poľnohospodárstvu.

9. Predajcovia po celom svete dnes v rámci “Black Friday” pripravili pre zákazníkov množstvo akcií. Deň, ktorý je zahájením vianočnej nákupnej sezóny, bol rušným aj pre spoločnosť Best Buy, amerického predajcu elektroniky. Pod náporom vysokej prevádzky je webstránka spoločnosti naďalej nedostupná.

10. Nezamestnanosť v Taliansku na novom maxime

[mc4wp_form]

Komentáre