Firmy, ktoré sa neobchodujú na burze, no ich hodnota je väčšia ako 10 mld. USD

Len včera sme písali o spoločnosti Uber, ktorej hodnota sa po novom kole financovania môže vyšplhať až na 40 miliárd dolárov.

Podobne ako Dropbox, Xiaomi alebo Airnbb, ani Uber nie je verejne obchodovateľná spoločnosť. Vzhľadom k tomu, aká vysoká je hodnota týchto firiem, ich potenciál je obrovský.

Graf priložený nižšie znázorňuje súkromné spoločnosti, ktorých hodnota pokorila hranicu 10 miliárd dolárov. Keďže ale tieto spoločnosti nie sú verejne obchodovateľné, je obtiažne dostať sa ku konečným informáciám.

Prečo sa niektoré spoločnosti rozhodnú neprekročiť prah akciového trhu? Treba uviesť, že ak je spoločnosť verejne obchodovateľná, musí zverejňovať kvartálne reporty a spĺňať aj náročné účtovné predpisy. Mnohým firmám to nie je pochuti, pretože z verejných správ si ich konkurencia vyvodí ich rentabilnosť, výšku marží či finančnú štruktúru.

Ďalšou z výhod súkromného vlastníctva je, že majiteľ privátnej firmy má plnú moc nad prevádzkovými rozhodnutiami, ktoré nemusia prejsť schválením akcionárov.

Foto: Flickr

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre