10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Saudská Arábia, líder združenia OPEC vyhlásila, že je nepravdepodobné, aby sa na najbližšom stretnutí krajín OPEC rozhodlo o zmenách v produkcii. Ropa WTI sa po týchto náznakoch prepadla až pod úroveň 74 dolárov/barel. Aktuálne sa WTI obchoduje za 74,10 USD. Saudský minister pre ropný priemysel Ali al-Naimi už dlhšie opakuje, že nízka cena ropy je v poriadku a krajina nemá v pláne obmedziť produkciu.

2. Ako dnes uviedol britský štatistický úrad, ekonomika Británie v treťom kvartáli rástla o 0,7 %, čím sa potvrdil prvý odhad z konca októbra. V druhom štvrťroku britské hospodárstvo rástlo o 0,9 %.

3. Hodnota spoločnosti Uber môže po najnovšom kole financovania vzrásť až na 40 miliárd dolárov. S odvolaním sa na dobre oboznámený zdroj o tom informovala agentúra Bloomberg. Čítať viac

4. Technologická spoločnosť HP ohlásila výsledky za uplynulý kvartál  – zisk na akciu dosiahol 1,06 dolára čo je v súlade s očakávaniami. Americká firma okrem toho naznačila, že v dôsledku plánovaného rozdelenia do dvoch spoločností počíta s ďalším prepúšťaním.

5. Ratingová agentúra S&P vyhlásila, že ruská ekonomika môže v budúcom roku skĺznuť do recesie. Nebol to pre Rusko hlavný scenár, ak však bude pretrvávať pokles ruských rezerv, prepad cien ropy a sankcie západu voči Rusku, riziko recesie je veľmi veľké.

6. Viceprezident ECB Vitor Conatancio dnes na konferencii v Londýne uviedol, že nákupy vládnych dlhopisov zo strany ECB sú možné aj v roku 2015. Ako vyhlásil, ak sa aktuálne stimuly ukážu ako nedostatočné, ECB bude musieť uvažovať o nákupe iných aktív, vrátane štátnych dlhopisov na sekundárnom trhu.

7. Nálada v regióne Chicago v novembri oslabila viac než sa predpokladalo. Index Chicago PMI v novembri poklesol o 5,4 bodu na 60,8 bodu. Ekonómovia počítali s poklesom na hodnotu 63 bodov.

8. Sentiment nevylepšila ani spotrebiteľská dôvera, ktorá zaostala za očakávaniami. Index Univerzity Michigan v novembri posilnil z 86,9 b. na 88,8 bodu. V prvom odhade bola avizovaná hodnota až 89,4 bodu.

9. Do tretice sa o sklamanie v USA postarali aj predaje nových domov. V októbri v porovnaní so septembrom predaje vzrástli  0,7 % na 458 tisíc domov. Ekonómovia počítali s nárastom o 0,8 %. Navyše, septembrový údaj bol revidovaný zo 467 tisíc na 455 tisíc.

10. Slabé dáta z USA dnes dali menovému páru EUR/USD dôvod na rast. EUR/USD zdolal hranicu 1,25 dolára a aktuálne sa obchoduje na úrovni 1,2506 USD.

Komentáre