7 rád, ako sa vyhnúť prázdnej peňaženke

Zrejme každý z nás by chcel so svojimi peniazmi hospodáriť efektívne, avšak ruku na srdce  – komu sa to aj darí?

Sme vystavení množstvu marketingových aktivít a pokušení – volajú nám z banky s ponukou kreditnej karty alebo nám v obchode pretláčajú najnovší spotrebný hit.

Ak sa k osobným financiám staviame nezodpovedne, výsledkom je často “prázdna peňaženka”. Ako tomu predísť? Vyskúšajte niekoľko tipov nižšie.

1. Rozpočet je základ

Rozpočet nie je len prehľad o vašich príjmoch a výdavkoch, ale aj nástroj, ktorý vám pomôže pri ďalších rozhodnutiach.

Vďaka rozpočtu zistíte, v ktorých oblastiach by ste mali ubrať s výdavkami alebo vám prezradí, koľko prostriedkov môžete mesačne usporiť/reinvestovať.

2. Toto musím mať (nie nemusíte)

Impulzívne nákupy sú jednou z hlavných príčin, prečo sú naše peňaženky (polo)prázdne. Nemusíte si to ani uvedomovať – navštívite nákupné centrum a po hodinke zistíte, že ste minuli desiatky až stovky eur.

Ako tomu predísť? Vhodným riešením je zoznam vecí, ktoré potrebujete nakúpiť. Stačí sa ho držať a uvidíte, koľko prostriedkov vám po návšteve obchodu zostane.

3. Zlepšite svoje finančné vzdelanie

Ako sa hovorí, to, čo nevieme, je naše najväčšie riziko. Obzvlášť to platí pri financiách, kde nám nevedomosť môže výrazne uškodiť.

Zlepšite svoju finančnú gramotnosť, priučte sa finančným nástrojom a získajte nad svojimi prostriedkami kontrolu. Samozrejme, nikdy neinvestujte do niečoho, čomu nerozumiete.

4. Oklamte samých seba

Máte problém so šetrením? Hovoríte si, „jednoducho si nedokážem usporiť ani 50 eur mesačne“? Najlepším spôsobom je oklamať samého seba.

Čo to znamená?

Ide o to, že si nastavíte automatický transfer prostriedkov na váš sporiaci účet. Prostriedky môžete následne investovať a zhodnocovať. Nezabúdajte ani na núdzový fond, aby ste si kvôli nečakaným výdavkom nemuseli brať nevýhodné pôžičky.

5. Dajte zbohom zbytočným poplatkom

Trápia vás úroky z omeškania platieb? Stačí si nastaviť trvalý príkaz a nič také vám nehrozí.

Alebo vás hnevajú vysoké poplatky v banke? Čo tak to zmeniť? Zmena banky nie je žiadna nemožná vec (pozri 6 krokov, ako zmeniť banku)

6. Neobmedzujte sa len na jeden zdroj príjmov

Zapojte kreatívne myslenie a poobzerajte sa po alternatívnych príjmoch. Možno sa dá speňažiť váš koníček, prípadne máte vlohy na doučovanie. Pozri tiež: 10 možností, ako vylepšiť svoje príjmy.

Aj vďaka internetu dnes existuje viacero spôsobov, ako zarobiť peniaze navyše. Môžete si založiť vlastný blog, zarábať na YouTube, predávať svoje fotografie, prenajímať nehnuteľnosť, prípadne sa stať lektorom a doučovať ostatných.

7. Merajte, analyzujte

Začali ste poctivejšie sledovať výdavky, našli ste ďalšie zdroje príjmov a nasporené prostriedky efektívne reinvestujete. To všetko znie pekne, ale výsledky je dôležité aj sledovať/kvantifikovať, pretože len tak môžete niečo zlepšovať.

Ak si vyhodnotíte, tento mesiac som v prebytku 280 eur, no minulý mesiac to bolo 390 eur, budete vedieť, že je treba niečo zlepšiť.

Viete o ďalších “zlepšovákoch”? Neváhajte sa s nimi podeliť v komentároch nižšie.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre