10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Čínska centrálna banka rozhodla o prvom znížení úrokových sadzieb od júla 2012. Kľúčová refinančná sadzba v Číne bola znížená o 25 bázických bodov na 2,75%.

2. Šéf ECB Mario Draghi dnes zahýbal trhmi. Po jeho slovách, že ECB je pripravená dostať infláciu na úroveň inflačného cieľa, sa spoločná európska mena dostala pod tlak. Naopak, akcie išli výrazne nahor.

3. Čínska spoločnosť Alibaba má za sebou prvú aukciu dlhopisov. Podarilo sa jej predať dlhopisy v hodnote 8 miliárd dolárov. Podľa agentúry Bloomberg dopyt dosiahol až 57 miliárd USD, takže ponuku prekonal 7-násobne.

4. Americká private equity spoločnosť Blackstone kupuje rezidenčné nehnuteľnosti, ktoré patria spoločnosti General Electric (GE). Obchod dosahuje hodnotu 1,6 miliardy dolárov.

5. Ako vyplýva z údajov Medzinárodného menového fondu (MMF), Ukrajina v uplynulom mesiaci znížila svoje zlaté rezervy o 35 %. Naopak, ruské rezervy zlata posilnili o 1,6 %.

6. Ako informovala agentúra Bloomberg, spoločnosť Foxconn údajne buduje závod určený výhradne na výrobu Apple displejov. Nová továreň na Taiwane bude stáť zhruba 2,6 miliardy dolárov. V súčasnosti čínske továrne Foxconnu pre Apple zabezpečujú montáž zariadení iPhone.

7. Cena ropy WTI sa opäť dostala nad úroveň 80 dolárov/barel. Podľa obchodníkov za to môžu nižšie sadzby v Číne ako aj špekulácie, že združenie OPEC by sa na budúcotýždňovom stretnutí mohlo dohodnúť na znížení produkcie.

8. Podpora japonského premiéra Šinza Abeho je na najnižšej úrovni od jeho nástupu do funkcie v roku 2012. Viac ako tretina voličov si myslí, že jeho hospodárska politika zlyhala. Abe povedal, že ak v nadchádzajúcich voľbách jeho koalícia nezíska nadpolovičnú väčšinu, odstúpi. Podľa pozorovateľov je to ale nepravdepodobné.

9. Ako dnes informoval Štatistický úrad SR, v októbri došlo k zvýšeniu dôvery spotrebiteľov na Slovensku.  V porovnaní so septembrom 2014 indikátor spotrebiteľskej dôvery vzrástol o 1,4 bodu a dosiahol hodnotu  mínus 14,5.

10. Prísľub novej likvidity, či už v podaní nižších sadzieb v Číne alebo odhodlania ECB, priniesol na akciové trhy nové rekordy. Americký index Dow Jones siahol na hodnotu 17 894 bodov, čím zaznamenal nový rekord. Spomedzi amerických akcií sa dnes ale nedarí tvorcovi hier GameStop, ktorý sklamal kvartálnymi výsledkami. Akcie tejto spoločnosti strácajú viac ako 9 %.

[mc4wp_form]

Komentáre