10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Predaje nových automobilov v Európskej únii naďalej rastú. Podľa dát združenia výrobcov automobilov ACEA sa počet novoregistrovaných vozidiel v októbri navýšil o 6,5 % na 1,07 mil. vozidiel, čo je najsilnejší mesačný nárast od marca. Október je už 14. mesiacom v rade, čo predaje nových vozidiel v Európe rastú.

2. Fínska spoločnosť Nokia prekvapila novým Android tabletom. Zariadenie s označením “N1” sa má v prvom kvartáli budúceho roka začať predávať na čínskom trhu. Značka sa tak opäť vracia na trh spotrebnej elektroniky.

3. Japonský premiér Šinzó Abe pred novinári uviedol, že odloží plánované zvýšenie dane z predaja a vyhlási nové voľby. Podľa médií chce Abe využiť skutočnosť, že japonská opozícia je značne roztrieštená. Predčasné voľby sa podľa doterajších informácií uskutočnia 14. decembra. Akciový index Nikkei 225 na správy reagoval posilnením o viac ako dve percentá.

4. Ako dnes informoval Štatistický úrad SR, Index priemyselnej produkcie (IPP)  v septembri medziročne vzrástol o 1,2 %. Produkciu ovplyvnil rast v ťažbe a dobývaní o 4 %, priemyselnej výrobe o 1,6 % a pokles v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 3,2 %.

5. Nemecký index ZEW zažiaril. Indikátor ekonomického sentimentu v novembri posilnil o 15,1 bodu na +11,5 b., pričom analytici počítali s nárastom len o pol bodu.

6. Silné čísla v podobe nemeckého indexu dodali euru nový impulz. V čase písania tohto príspevku menový pár EUR/USD získava 0,67 % na 1,25329 dolára.

7. Americký reťazec s potrebami pre kutilov Home Depot vykázal lepšie výsledky než sa očakávalo. Tržby spoločnosti v 3. kvartáli posilnili o 5,4 % na 20,5 miliardy dolárov a zisk posilnil o 15 % na 1,5 mld. USD.

8. Silné ekonomické dáta z Nemecka dnes pomohli nahor aj európskym akciám. Nemecký akciový benchmark DAX 30 uzavrel so ziskom 1,61 % a pokračuje tak v dobrom štarte do tohto týždňa. Index Eurostoxx 50 vzrástol o 1,16 %, francúzsky CAC 40 posilnil o 0,86 %.

9. Ceny čínskych nehnuteľností pokračujú v prepadoch. V októbri medziročne poklesli o 2,6 %, čo je vôbec najväčší medziročný pokles cien od začatia sledovania v roku 2011.

10. Venezuela hľadá spojencov, ktorí jej pomôžu bojovať proti nízkym cenám ropy. „Chránime našu ropu, náš priemysel, naše životy“, vyhlásil venezuelský prezident Maduro. Posledné dni bol venezuelský minister zahraničia na návšteve v Alžírsku, v Iráne či v Moskve, aby s týmito krajinami prehodnotil spoločnú stratégiu.

[mc4wp_form]

Komentáre