10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Euro voči doláru dnes stráca viac ako pol percenta na 1,24524 dolára. Pod slabosť spoločnej európskej meny sa podpísal prezident ECB Mario Draghi. Ten dnes pred poslancami Európskeho parlamentu uviedol, že ak sa prijaté opatrenia ukážu ako nedostatočné, rada ECB bude jednomyseľne hlasovať za iné opatrenia.

2. O šok sa dnes postarali čísla z Japonska. Japonská ekonomika sa v treťom kvartáli medziročne prepadla o 1,6 % a skĺzla do technickej recesie. Ekonómovia pritom počítali s rastom o 2,1 %.

3. Prebytok obchodnej bilancie eurozóny si z mesiaca september odnáša nový rekord. Prebytok posilnil z predošlých 15,4 mld. eur na 17,7 miliardy eur a prekonal tak rekord z marca minulého roka, kedy dosiahol 17,6 mld. eur.

4. Na svete je nový multimiliardový obchod. Farmaceutická spoločnosť Allergan, známa ako výrobca Botoxu, súhlasila s ponukou na prevzatie od firmy Actavis. Actavis za Allergan zaplatí 66 miliárd dolárov.

5. Rušno je aj v ropnom priemysle.  Spoločnosť Halliburton ponúka 78,62USD/akciu za svojho menšieho konkurenta Baker Hughes. Obchod v hodnote 35 miliárd dolárov sa pričiní o vznik nového giganta v ropnom odvetví. Akcie Baker Hughes získavajú viac ako 15 %.

6. Ako informuje agentúra Bloomberg, hedžové fondy orezali svoje čisté dlhé pozície pri zlate o 14 %. O klesajúcu chuť investorov k zlatu sa postaral silný dolár, slabý dopyt v Ázii a Federálny rezervný systém, ktorý ukončil nákupy dlhopisov.

7. Opačný vývoj badať pri rope, kde špekulanti navýšili svoje long pozície. Urobili tak v nádeji, že 4-ročné minimum cien ropy donúti krajiny OPECu konať. Čisté dlhé pozície vzrástli o 8,7 %

8. Britský premiér David Cameron varuje pred problémami svetového hospodárstva: „Na prístrojovke globálnej ekonomiky vidieť blikať červené čísla“, uviedol pre noviny The Guardian. Ako uvádza, ekonomika eurozóny je na pokraji recesie a rast v rozvíjajúcich ekonomikách spomalil.

9. V regióne New York došlo k miernemu posilneniu priemyselného sentimentu. Príslušný indikátor Empire State index v novembri vzrástol na 10,16 bodu, avšak trh počítal s posilnením na 12 bodov.

10. Za očakávaniami analytikov zaostala aj priemyselná výroba USA. V októbri medzimesačne oslabila o 0,1 %, pričom ekonómovia počítali s nárastom o 0,2 %. V septembri produkcia rástla o 0,8 % (pôvodne ohlásený nárast o 1 %).

[mc4wp_form]

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre