10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Dnes na akciový trh vstúpila letecká spoločnosť britského podnikateľa Richarda Bransona, Virgin America. Emisná cena akcií bola stanovená na 23 USD, pričom aktuálne akcie rastú už o viac ako 26 % na 29,12 USD. Prvotná verejná ponuka akcií (IPO) má spoločnosti priniesť viac ako 300 mil. dolárov.

2. Známy americký finančník George Soros zvyšuje svoj podiel v španielskej stavebnej skupine FCC. V rámci plánovaného zvýšenia kapitálu investor navýši svoj podiel z doterajších 3,8 % na 25 %. Akcie FCC na to zareagovali nárastom o 8 %.

3. Čínsky automobilový trh, ktorý je najväčším na svete, rástol v októbri štvrtý mesiac za sebou. Predaných tu bolo 1,71 mil. vozidiel, čo je nárast o 6,4 %. V roku 2015 sa počíta s oslabením na tomto trhu.

4. Taliansko zotrváva naďalej v recesii. Tretia najväčšia ekonomika eurozóny sa v uplynulom štvrťroku prepadla o 0,1 %. V druhom kvartáli hospodárstvo Talianska oslabilo o 0,2 %. Dôvod na radosť nemá ani Holandsko, kde ekonomika v uplynulých troch mesiacoch rástla menej ako sa očakávalo. HDP rástol o 0,2 %, pričom ekonómovia očakávali rast o 0,3 %.

5. Hospodársky rast Francúzska v treťom kvartáli prekonal očakávania. Viac sa dočítate tu.

6. Ekonomika eurozóny ako celok rástla rýchlejšie než sa odhadovalo. V treťom štvrťroku hrubý domáci produkt (HDP) vzrástol o 0,2 percenta, pričom ekonómovia počítali s rastom len o 0,1 %.

7. Zisk plynárenského monopolu Gazprom sa medziročne výrazne prepadol. Za prvých deväť mesiacov tohto roka zárobok skupiny oslabil o 92 %. Za obdobie január až september zisk Gazpromu dosiahol 35,8 miliardy rubľov, čo je zhruba 618 miliónov eur. Za obrovským prepadom zisku stoja vysoké rezervy na nesplatené pohľadávky.

8. Americký maloobchod bol silnejší než sa očakávalo. Podľa údajov ministerstva obchodu boli maloobchodné tržby v októbri oproti septembru vyššie o 0,3 percenta. Trh počítal s nárastom len o 0,2 %.

9. Lepšie než sa očakávalo sa v USA vyvíjala aj spotrebiteľská dôvera. Príslušný index Univerzity Michigan sa v novembri vyšplhal o 2,5 bodu na 89,4 bodu, čo je až 7-ročné maximum. Analytici počítali s hodnotou indikátora na úrovni 87,5 bodu.

10. A teraz ekonomický údaj zo SR. Ako informoval Štatistický úrad, nové objednávky v priemysle  v septembri oproti augustu rástli o 0,7 %. V septembri 2014 dosiahli nové objednávky v priemysle objem 3 925,2 mil. eur, čo je medziročný pokles o 2,2 %.

[mc4wp_form]

 

Komentáre