Apple by mal kúpiť Tesla Motors

Kým Google kúpil Nest, Facebook WhatsApp a Oculus, spoločnosť Apple v priebehu roka oznámila, že dá 14 miliárd do spätného odkupu vlastných akcií. Priaznivci začali byť nervózni, medzi nimi aj správca fondu Eric Jackson, ktorý spoločnosť prosil, aby niečo podnikla.

„Apple len stojí na mieste, zatiaľ čo iné firmy po okolí zbierajú aktíva, aby posilnili ich budúcnosť“, napísal vo februári Jackson.

Zdá sa, že spoločnosť Apple si svoju pasivitu uvedomila a o niekoľko mesiacov kúpila výrobcu slúchadiel Beats. Avšak ani tento trojmiliardový nákup pozorovateľom nestačí – medzi nimi je aj editor z Businessinsider Jay Yarow, ktorý uvádza, že spoločnosť by mala urobiť jednu šialenú akvizíciu. „Myslím si, že Apple by mal kúpiť Tesla Motors“, napísal Yarow.

Ako uvádza, Apple drží hotovosť 150 miliárd dolárov a trhová kapitalizácia Tesly predstavuje 30 miliárd dolárov. To znamená, že Apple by si za spoločnosť mohol dovoliť zaplatiť aj dvojnásobok, čo by majiteľov Tesly mohlo presvedčiť k predaju.

Tesla Motors

Yarow pripomína, že kombinácia oboch firiem by bola skvelým nápadom. Je známe, že Tim Cook, CEO Apple je géniom v oblasti prevádzky a dodávateľských reťazcov, takže by dokázal zefektívniť výrobný proces Tesly. Yarow si myslí, že Apple by Tesle pomohol naplniť potenciál a vyrábať viac elektromobilov.

Ako ďalej píše, medzi oboma spoločnosťami je veľa vzájomných vzťahov a synergií – Apple je softvérová firma a už roky sa zaoberá technológiou batérií. Model S je vo svete automobilov Iphone. Je oveľa drahší ako konkurencia, no kupujúci sú presvedčení, že tá cena stojí za to. A model S, rovnako ako iPhone, je produkt, ktorý kombinuje hardvér a softvér, pripomína Yarow.

Na záver dodáva, že Apple má záujem o automobily. Predtým, než Steve Jobs zomrel, chcel vyvíjať auto. Áno, predtým, než Jobs opustil tento svet, chcel vytvoriť iCar, pripomína člen predstavenstva Apple Mickey Drexler.

Z pohľadu Apple sa nákup Tesly môže zdať ako absurdný nápad, no je to menej šialené, ako kupovať Beats, tvrdí Jack Yarow.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre