Najstaršia banka sveta už vie, ako zapláta kapitálovú dieru

Talianska banka Monte dei Paschi di Siena, považovaná za najstaršiu banku na svete informovala o pláne posilniť svoje kapitálové rezervy. Nedávno zverejnený záťažový test ECB odhalil, že banke na krytie rizík chýba dodatočný kapitál vo výške 2,1 mld. eur.

Taliansky finančný dom uviedol, že plánuje predať nové akcie. Dôjsť môže aj k predaju určitých aktív. Banka vo svojom vyhlásení zároveň zdôraznila, že neuvažuje o žiadosti o ďalšiu vládnu pomoc. Už v roku 2012 bol banke poskytnutý záchranný balík vo výške 4,1 mld. eur, z čoho inštitúcia doteraz splatila takmer 750 mil. eur.

Pre zdrvené akcie prišlo toto oznámenie vhod a aktuálne na burze v Miláne získavajú viac ako 6 %. V minulom týždni akcie Monte dei Paschi di Siena stratili viac ako 40 %.. „Aj podľa nášho názoru je prekrytie kapitálovej medzery cez navyšovanie kapitálu tým najlepším riešením“, uviedol vo svojom komentári broker ICBPI.

Alternatívou môže byť aj spojenie so silným partnerom, aj keď len málokto by hľadať banku s toľkými problémami. Talianska banková skupina Intesa Sanpaolo (matka našej VÚB) už minulý týždeň vylúčila získanie  Monte dei Paschi di Siena.

Foto: Flickr

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre