10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

Dnes bol takzvaný deň PMI, čiže v jednotlivých krajinách sveta bola zverejnená aktuálna hodnota indexu nákupných manažérov. Okrem toho pribudli aj ďalšie kvartálne výsledky či iné zaujímavosti zo sveta finančných trhov.

1. Ako vo svojom článku píše známy finančník a špekulant George Soros, ruská rozpínavosť je pre Európsku úniu existenčnou hrozbou. Investor európske krajiny zároveň vyzýva na väčšiu materiálnu pomoc pre Ukrajinu.

2. Britské maloobchodné tržby prekvapivo slabé. Predaje britských maloobchodníkov v septembri medzimesačne poklesli o 0,3 percenta. Ekonómovia očakávali pokles tržieb len o 0,1 percenta.

3. Číslo dva na švajčiarskom bankovom trhu, banka Credit Suisse sa teší z vyššieho zisku. Zisk banky v 3. kvartáli posilnil na 1,03 miliardy švajčiarskych frankov, čo je v porovnaní s predošlým rokom takmer dvojnásobok.

4. Akcie britského reťazca supermarketov Tesco dnes strácajú 6 %. Dôvodom sú slabé výsledky – za uplynulý polrok sa zisk Tesca zúžil o 90 %, tržby poklesli o viac ako 4 %.

5. Apple chce do dvoch rokov otvoriť  v Číne 25 predajní. Podľa čínskeho portálu sina.com to uviedol riaditeľ Apple Tim Cook. V súčasnosti má Apple v Číne 15 predajní. Ako Cook uviedol, v Číne vidí obrovský trh.

6. Podnikateľská nálada v eurozóne prekvapivo posilnila. Index PMI v októbri získal 0,2 bodu na 52,2 bodu, čo bol prvý nárast za posledné tri mesiace. Ekonómovia počítali s oslabením na 51,5 bodu.

7. Na druhej strane Atlantiku sa index PMI postaral o sklamanie. V októbri americký index PMI agentúry Markit oslabil z 57,5 bodu na 56,2 bodov. Ekonómovia počítali s poklesom len na 57 bodov.

8. A keďže máme štvrtok, pozrieme sa aj na počiatočné žiadosti o dávky v nezamestnanosti v USA. Tie sa v porovnaní s minulým týždňom zvýšili o 17 tisíc na 283 tisíc. Ekonómovia počítali s nárastom na 281 tisíc žiadostí.

9. Najväčší vývozca ropy na svete, Saudská Arábia, v septembri údajne znížila produkciu čierneho zlata. Podľa anonymného zdroja krajina orezala produkciu o 328 tisíc barelov denne na 9,36 milióna barelov. Ropný trh na tieto správy okamžite zareagoval – ropa Brent dražie o 2 %, WTI získava 1,24 %.

10. Spoločnosť Microsoft spustila rebranding svojho mobilného podnikania. Ako informovala, smartfóny Nokia Lumia budú označované ako “Microsoft  Lumia”.”Sme na ceste stať sa Microsoftom Lumia”, napísala na svojej Facebook stránke Nokia France.

[mc4wp_form]

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre