10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Výsledky spoločnosti International Business Machines (IBM) zaostali za očakávaniami trhu. Kým analytici počítali so ziskom na akciu 4,32 USD, IBM si z tretieho kvartálu odniesol len 3,68 USD/akciu. Navyše, tržby medziročne oslabili o 4 %. Akcie IBM sa po oznámení výsledkov prepadli o 7 %.

2. Ako informuje agentúra Bloomberg, Európska centrálna banka (ECB) už začala s nákupmi tzv. krytých dlhopisov. ECB nakúpila francúzske kryté dlhopisy s krátkodobou splatnosťou. Nákup týchto aktív je súčasťou stimulačných opatrení, ktoré ECB ohlásila v septembri.

3. Výrobca športového tovaru Adidas dostal ponuku z Ázie – konzorcium investorov z Hongkongu a Abu Dhabi chce odkúpiť značku Reebok, dcérsku firmu Adidasu za 1,7 mld. eur.

4. Zníženie ruského ratingu zo strany agentúry Moody ‘s už pociťuje aj ruská mena. Ruský rubeľ voči doláru oslabil o 0,70 % na 40,96 rubľov, čo je blízko minulotýždňového minima na úrovni 41,14 rubľov.

5. Svoje čísla za uplynulý štvrťrok predstavil aj výrobca elektroniky Philips. Spoločnosť vykázala stratu 103 miliónov eur, pričom ešte pred rokom to bol zisk na úrovni 281 mil. eur. Pod slabé čísla sa podpísala aj miliónová kompenzácia za porušenie patentu v USA.

6. Aj keď čistý zisk softvérovej spoločnosti SAP v treťom kvartáli vzrástol o 15 %, akcie strácajú 5 %. Dôvodom je zhoršená prognóza – vzhľadom na krátkodobý tlak na marže a slabšie príjmy má celoročný zárobok dosiahnuť 5,6 až 5,8 mld. eur. Doteraz sa počítalo so ziskom 5,8 až 6 miliárd eur.

7. Ťažké chvíle pre japonského premiéra Shinza Abeho. Pre korupčný škandál rezignovali dve ministerky.

8. A z Japonska ešte jedna správa. Ako píše japonský denník Nikkei, tamojší dôchodkový fond GPIF zvýšil svoju kvótu pre alokáciu kapitálu do japonských akcií z doterajších 12 % na 25 %. V rámci novej alokácie tak fond prekonal očakávania trhu na úrovni 20 až 22 %. Správa podporila obchodovanie s ázijskými akciami.

9. Klesajúce ceny ropy prinútili hedžové fondy orezať svoje LONG pozície. Ako píše agentúra Bloomberg, fondy svoje býčie pozície orezali najviac za posledných 6 týždňov. Ceny ropy WTI v tomto mesiaci oslabila o takmer 9 %.

10. Nemecká centrálna banka Bundesbank vo svojej správe uvádza, že nemecká ekonomika zostane v nasledujúcich mesiacoch slabá, čo ešte viac zosilní problémy menovej únie. Banka dodala, že vzhľadom na zhoršenú podnikateľskú klímu a slabý vývoj nových objednávok zostáva výhľad nemeckej ekonomiky pre 4. kvartál opatrný.

[mc4wp_form]

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre