Opäť nižší rating. Rusko má blízko k špekulatívnej investícii

Zhoršené vyhliadky hospodárskeho rastu a pretrvávajúce medzinárodné sankcie. Aj to sú dôvody, prečo ratingová agentúra Moody’s znížila rating Ruska z predošlého stupňa “Baa1” na “Baa2”.

Navyše, výhľad ratingu zostáva negatívny, takže ďalšie krátenie úverovej známky nie je v blízkej dobe vylúčené. V apríli na rating Ruska siahla agentúra Standard & Poor’s, ktorá ho degradovala na “BBB-“.

Ako vidieť v priloženej tabuľke nižšie, rating Ruska mieri do pásma “špekulatívna investícia”, čo krajine sťaží refinancovanie na dlhopisovom trhu. Moody’s očakáva, že ruská ekonomika v budúcom roku skĺzne do recesie. Podľa ratingovej agentúry sa ruské hospodárstvo v budúcom roku prepadne až o 1 %, čo je v kontraste s predpoveďou Medzinárodného menového fondu, ktorý hovorí o raste 0,5 %.

Podľa analytikov bude mať zníženie ratingu zo strany Moody’s na trh krátkodobý vplyv. Všetko bude závisieť od toho, ako sa vláda vysporiada so znehodnotením rubľa, klesajúcimi cenami ropy či neistotou vyplývajúcou z krízy na Ukrajine.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre